De tuin als passe-partout

Met een strakke witte lijn heeft ontwerper Andrew van Egmond een bestaand elzenbos ingelijst. De tuin in het Noord-Hollandse Schoorl fungeert zo als passe-partout en laat de natuur beter uitkomen.

De witte lijn vormt een scherp contrast met het stammenspel van de elzen. (Foto: Andrew van Egmond)

In de tuin ontmoeten drie landschappen elkaar: het duingebied, het coulisselandschap van weilanden en bosschages en het natte elzenbos. „Die omgeving die heb je’’, zegt Van Egmond. Met drie lange lijnen heeft hij een passe-partout, een ordening gecreëerd, waardoor je de natuur en het landschap op een andere manier gaat aanschouwen.

Grillig stammenspel

De belangrijkste is het witte betonelement dat halverwege de tuin het elzenbos inlijst. „De strakke lijn vormt een mooi contrast met het grillige stammenspel van de elzen.’’ De tweede lijn is het pad van persroosters dat vanaf de keuken van de woning een zichtlijn vormt dwars door het elzenbos.

Vanaf de keuken loopt een zichtlijn dwars door het elzenbos. Om een doorkijkje te creëren, zijn enkele elzen gekapt. (Foto: Andrew van Egmond)

In het bos kruist dit pad met de derde lijn, een houten vlonderpad dat tot diep in een uithoek reikt waar Van Egmond met stelconplaten een compositie heeft gecreëerd.

LILA-award

Voor zijn scherpe oog en terughoudende ingrepen had ook de jury van de LILA-awards alle lof (Landezine International Landscape Award): Van Egmond kreeg voor de tuin een award in de categorie privé-tuinen. Volgend jaar zit hij zelf in de jury van de internationale competitie.

Diep in het elzenbos is een compositie van stelconplaten gemaakt. Je beleeft de natuurlijke omgeving hier weer anders omdat je terugkijkt naar de tuin en het woonhuis. (Foto: Andrew van Egmond)

In Tuin en Landschap 3 staat een uitgebreide reportage over deze tuin. Daarin lees je onder meer hoe de tuin aansluit op het duinlandschap en hoe het elzenbos wordt onderhouden. Je kunt het artikel hier ook digitaal lezen (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties