Door Escher geïnspireerde tegel geeft diepte in de tuin

’De grafische vorm geeft diepte.’ Voor een Amsterdamse stadstuin koos ontwerper Tjerk Spannenburg daarom voor de geometrische tegels van Studio Wae.

Cityscapes - de Peppels
De tegels grijpen in elkaar, het is niet nodig om opsluitbanden te gebruiken. Door de vorm van de tegels loopt de bestrating speels in de beplanting weg. (Foto: Tjerk Spannenburg)

Tjerk Spannenburg is eigenaar van de Peppels Tuinen in Amsterdam. In de 120m2 grote stadstuin heeft hij de terrassen speels verdeeld over de ruimte. Ze hebben geen strak omkaderde vorm. Plantvakken en bestrating wisselen elkaar voortdurend af. Om een vloeiende overgang tussen de verschillende materialen te creëren koos hij voor de geometrische Cityscapes tegel.

3D-effect
„De tegel is gedetailleerd, maar niet overdreven”, verklaart de ontwerper zijn keuze. De vorm is geïnspireerd op het werk van M.C. Escher, het design zorgt voor een 3D-effect. „De grafische vorm geeft diepte aan de tuin. Met bijvoorbeeld een klinker die in halfsteensverband is gestraat, krijg je geen diepte’’, aldus Spannenburg.

Cityscapes - De Peppels
In de tuin heeft Spannenburg de Cityscapes tegel toegepast in twee verschillende kleuren. (Foto: Tjerk Spannenburg)

Stempel downloaden
Naast de grijze tegels heeft Spannenburg ook voor de terracotta-kleur gekozen. Hiermee accentueert hij het eetterras. De Cityscapes tegel is ontworpen door Studio Wae. Ze bestaan voor 76% uit circulaire grondstoffen en zijn waterpasserend. Via de website kan een tekening van de tegels gedownload worden. De kleine afbeelding hieronder is één tegel, de grote afbeelding is een stempel die je kunt gebruiken bij het intekenen van een tuinontwerp.

 

Cityscapes - Studio Wae

Ronddwalen op beperkte oppervlakte
Over het ontwerp van de Amsterdamse stadstuin schreef groenauteur Modeste Herwig een reportage in Tuin en Landschap 20. Daarin legt Spannenburg onder meer uit hoe hij ervoor heeft gezorgd dat de eigenaren op de beperkte oppervlakte toch kunnen ronddwalen in hun tuin en waarom hij graag eenjarigen zoals Cosmea toepast. U kunt het hier digitaal lezen (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties