Driebergen-Zeist: ’Geen tunnel, maar een plein’

Onder het vernieuwde station Driebergen-Zeist ligt géén tunnel maar een plein benadrukt stedenbouwkundige Luc Veeger van Arcadis. Het station is zo natuurlijk mogelijk ingericht zodat het opgaat in de Engelse landschapsstijl van de vijf landgoederen die eromheen liggen.

Glooiende lijnen vormen een vanzelfsprekende route onder het station door. (Foto: Michel Kievits)

Tien jaar lang heeft Arcadis aan de planvorming gewerkt en in de afgelopen vier jaar is het station door BAM Nederland aangelegd. Niet langer kruisen de verkeersstromen elkaar gelijkvloers: de autoweg, fiets- en voetgangerspaden lopen nu allemaal onder het station door.

320 bomen

Die onderdoorgang is door Arcadis zo natuurlijk mogelijk gemaakt door glooiende lijnen toe te passen, natuurlijke materialen en veel, heel veel bomen. Op en rondom het station zijn er zo’n 320 geplant, volgens een uitgekiend beplantingsplan van de inmiddels overleden beplantingsspecialist van Arcadis, Kees Neven.

In Tuin en Landschap 11 staat een uitgebreide reportage over dit zogenoemde landgoedstation Driebergen-Zeist. Daarin lees je onder meer welke bomen zijn toegepast. Met een digitaal abonnement kun je het hier lezen.

Geen abonnement? Bekijk hier de mogelijkheden of bel 071-5659644.

Het station is transparant en biedt doorzichten naar de omgeving. (Foto: Michel Kievits)
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties