Droogtebestendige planten

De natte winter lijkt alweer bijna vergeten. Al weken is het droog. Vooral op de hoger gelegen zandgronden zijn de grondwatervoorraden na de afgelopen droge zomers nog niet aangevuld. Een nieuwe problematische droogte ligt dus op de op de loer. Ook in Nederland is het daarom steeds belangrijker om droogtebestendige planten toe te passen.

In Tuin en Landschap nr 8 bespreekt Modeste Herwig tuinplanten die met weinig water genoegen nemen en een droge periode goed doorstaan. Deze planten zijn goed toe te passen op droge zandgrond, in verhoogde plantvakken of op hellingen.

Kies je de juiste planten, dan is er dus zeker een fraaie, droogtebestendige beplanting te ontwerpen. Daarbij is het belangrijk om de bodem zoveel mogelijk te verbeteren met humusrijk materiaal dat vocht vast kan houden. Dek de grond ook af met een mulchlaag, om verdamping te voorkomen.

Mediterrane uitstraling

Een droge tuin biedt veel mogelijkheden, vooral als er genoeg zon is. Droge grond is ideaal voor een kleurrijke border met een mediterrane uitstraling. Planten die van nature in het Middellandse Zeegebied groeien, zoals Lavandula, Rosmarinus en Thymus, zijn helemaal aangepast aan de droogte.

Soorten met blauwgroen of grijsgroen blad, zoals Santolina, laten al zien dat voorbereid zijn om verdamping via de bladeren tegen te gaan. Ook veel bloembollen floreren bij een warme droge zomer, zoals Allium en tulpen. Siergrassen die veel zon en droogte kunnen verdragen zijn Carex comans, Cortaderia, Festuca, Helictotrichon, Panicum, Pennisetum, Sesleria en Stipa. Struiken die droge perioden goed doorstaan zijn Abelia, Aucuba, Berberis, Ceanothus, Hibiscus, Nandina, Spiraea en Vitex.

Droge grond in de schaduw

Voor een zonnige tuin met droge grond is er vrij veel keuze. In een schaduwrijke tuin, vooral onder grote bomen of struiken, is het lastiger om een geslaagde beplanting te maken. Ook bij noordmuren is de grond vaak erg droog. Gelukkig zijn er planten die zelfs hier goed groeien zoals Bergenia-cultivars, Carex morrowii, Ceratostigma plumbaginoides, Epimedium-soorten, Euphorbia amygdaloides var. robbiae, Helleborus foetidus, Jasminum nudiflorum, Pachyphragma macrophyllum, Trachystemon orientalis, en Waldsteinia ternata.

Klik hier om het hele artikel te lezen (met inlog). Klik hier om voorbeelden te zien van de toepassing van droogtebestendige planten (met inlog).

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties