Onderzoek naar droogteresistentie douglas en eik nadert afronding

  Wetenschappers van Wageningen University & Research onderzoeken de reacties van verschillende herkomsten van douglasspar en eik op langdurige droogteperioden.

  In het meerjarig onderzoek wordt gekeken naar wat ze in Wageningen de drie R’s noemen: resistance (resistentie), resilience (veerkracht) en recovery (herstel). Het onderzoek nadert afronding; in 2019 verwacht onderzoeker Paul Copini van Centrum voor Genetische Bronnen Nederland (CGN) publicatie van de resultaten.

  Invloed van bodem

  Copini kan alvast melden dat de bodem heel belangrijk is: om te zien in hoeverre de soorten bestand zijn tegen langdurige droogte zoals deze zomer. „Het effect van droogte op de grond van bomen kan op een kleigrond heel anders zijn dan op een zandgrond.”

  Daarnaast kunnen herkomsten van een soort verschillend reageren. Van douglasspar is reeds in 1971, door de voorloper van het CGN, een proefveld aangelegd met 50 herkomsten afkomstig uit Noordwest-Amerika waar douglas van nature voorkomt.

  De aanplant bestaat nu uit volwassen bomen. Hieruit zijn 18 herkomsten geselecteerd. „Die herkomsten hebben in het verleden allemaal droge jaren meegemaakt zoals 1976, 1996 en 2003”, aldus Copini. De herkomsten komen uit diverse gebieden. „Van Brits Columbia tot Californië. Hierbij was de verwachting dat de herkomsten uit Californië meer droogtetolerant zijn dan die uit Brits Columbia.”

  Houtdichtheid geeft kwaliteit aan

  In het DendroLab van Wageningen University worden nu boorkernen van alle herkomsten nader onderzocht. Aan jaarringen is de leeftijd van een boom te zien, en de houtdichtheid zegt iets over de kwaliteit. Copini: „We kunnen zien hoe een boom in een extreem jaar is gegroeid ten opzichte van het jaar ervoor, wat de groei daarna is, en hoe de boom zich heeft hersteld.” Met behulp van jaarlijkse verschillen in groei kan ook onderzocht worden welke factoren de groei in Nederland nu beperken, zoals neerslag of temperatuur.

  Door klimaatverandering zullen er steeds meer en langere droogteperioden voorkomen. Volgens de onderzoekers kan het daarom van belang zijn om soorten en herkomsten te kiezen met een goede verhouding tussen productiviteit en droogteresistente.

  Foto: Arno Engels

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties