‘Eigenaren eiken verantwoordelijk voor bestrijding rups’

De verantwoordelijkheid voor de bestrijding van de eikenprocessierups ligt bij eigenaren van eiken. Dit kunnen overheden, private partijen of particulieren zijn. Dat schrijft minister Schouten van LNV in antwoord op Kamervragen van D66 en PvdA.

Vorige week bleek uit onderzoek van de NOS dat driekwart van de Nederlandse gemeenten vraagt om een nationale regie bij de aanpak van de eikenprocessierups. Minister Schouten is echter helder in haar antwoorden: „[Eigenaren van eiken] hebben een zorgplicht tot het bestrijden van de overlast door eikenprocessierupsen vanwege het gevaar voor de volksgezondheid. Deze zorgplicht omvat adequate voorzorgsmaatregelen door bestrijding op plekken van verhoogd gevaar voor de volksgezondheid, en door waarschuwende voorlichting aan burgers.”

Landelijke Leidraad

Wel verwijst de minister naar de landelijke Leidraad die eigenaren kunnen gebruiken bij de bestrijding. Deze zal binnenkort worden geactualiseerd. Daarnaast is recent het initiatief genomen om op één centrale plek informatie over de eikenprocessierups en de bestrijding ervan te verzamelen. Dat is de website Processierups.nu waar diverse partijen bij betrokken zijn. Daarnaast kunnen gemeenten terecht bij de GGD’s die weer worden ondersteund door het RIVM. De landelijke regie ligt bij de minister van LNV.

Schaal van overlast uniek

Volgens Schouten is de schaal van de overlast die zich nu voordoet in Nederland vrij uniek. Weliswaar hebben ook landen om ons heen te maken met de eikenprocessierups. De hoge bevolkingsdichtheid, de nauwe verwevenheid van natuur met andere gebruiksvormen en de grote hoeveelheid eiken in het landschap maken echter dat de overlast in Nederland groter is dan elders.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties