Hortipoint Madelief op nummer 1 bij Eindejaars Plantenjacht

  Madelief op nummer 1 bij Eindejaars Plantenjacht

  0

  Vanaf 2014 organiseert Floron en Tuintelling.nl de Eindejaars Plantenjacht waarbij honderden vrijwilligers een uur lang op zoek gaan naar bloeiende planten. De resultaten zeggen iets over de samenstelling van de Nederlandse Flora, klimaatverandering en de manier waarop planten reageren op het weer. Op de eerste plaats eindigde dit jaar het madeliefje.

  Beeld: FLORON

  Floron en Tuintelling.nl vroegen plantenliefhebbers om tussen Eerste Kerstdag en dinsdag 3 januari een uur te gaan te zoeken naar bloeiende planten. Door de uitzonderlijk warme laatste dagen van 2017 werden meer bloeiende planten gevonden dan vorig jaar: plantenliefhebbers noteerden tijdens de Eindejaars Plantenjacht gemiddeld 14,9 bloeiende plantensoorten per uur.

  Top 3
  In de top 3 van meest gevonden plantensoorten prijken: 1. Madeliefje (672 maal waargenomen, 81% van de tellingen), 2. Straatgras (638 waarnemingen) en 3. Vogelmuur (536 waarnemingen). Vorig jaar bestond de top 3 uit Straatgras, Madeliefje en Klein kruiskruid.

  Nachtvorst

  Ondanks nachtvorst begin december kreeg de vorstgevoelige paardenbloem een positie in de top 10. In totaal werden ruim 450 verschillende plantensoorten bloeiend waargenomen, tegen 350 vorig jaar. Alleen wilde en verwilderde planten zijn geteld, dus geen aangeplante exemplaren. De enige verwilderde tuinplant in de top 25 is tuinwolfsmelk, die 301 keer is waargenomen.

  1. Madeliefje, 672 waarnemingen
  2. Straatgras, 638 waarnemingen
  3. Vogelmuur, 536 waarnemingen
  4. Klein kruiskruid, 533 waarnemingen
  5. Paardenbloem, 512 waarnemingen
  6. Paarse dovenetel, 488 waarnemingen
  7. Herderstasje, 398 waarnemingen
  8. Witte dovenetel, 376 waarnemingen
  9. Kropaar, 329 waarnemingen
  10. Gewone melkdistel, 305 waarnemingen

  Voorjaarsbloeiers
  De bloeiende planten zijn een mix van voorjaarsbloeiers en planten die het seizoen nog wat oprekken. Zo weerspiegelen ze het weer in december. Afgelopen jaar begon het koud met nachtvorst waarna de temperaturen richting kerst en de jaarwisseling opliepen. Daardoor werden er dit jaar bijvoorbeeld meer voorjaarsbloeiers, zoals narcis, speenkruid en dotterbloem geteld dan vorig jaar, toen de gemiddelde temperatuur in december vergelijkbaar was, maar het juist warm begon en koud eindigde.

  Het zuiden en de kust
  Op de warmste plekken in het land bloeien de meeste soorten: in het zuiden en aan de kust zijn traditioneel de meeste winterbloeiers te vinden. De provincie Noord-Brabant scoorde het hoogst met 18,7 soorten per telling. In Flevoland werden slechts 5,5 soorten per telling gevonden.

  Aantal getelde bloeiende planten in één uur (Bron: FLORON)

  Bebouwd gebied
  In het binnenland zijn de meeste winterbloeiers vooral in steden en dorpen en op het platteland gevonden. In bebouwd gebied is het in het algemeen iets warmer. Op het platteland zijn veel plantensoorten die een voorkeur hebben voor droge, voedselrijke bodem te vinden. Die blijken het vaakst in de winter te bloeien.

  Peter Bennink
  Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.

  Reageer op dit artikel

  avatar