EU-fractie Groenen spant rechtszaak aan om glyfosaatonderzoek

  De Europese fractie van de Groenen spant een rechtszaak aan bij het Europese Hof van Justitie om openheid te krijgen over onderzoek naar glyfosaat. Centraal staat de vraag of commercieel belang of algemeen belang zwaarder weegt bij openheid over onderzoeksgegevens.

  Bas Eickhout is namens GroenLinks bij de rechtszaak betrokken. „Ik wil gewoon weten op basis van welk onderzoek de Europese instanties concluderen dat glyfosaat veilig is”, stelt Eickhout. „Zeker als er tegelijkertijd onderzoek is van het IARC, het belangrijkste kankeronderzoeksinstituut, dat zegt dat glyfosaat een kankerverwekkend effect op mensen lijkt te hebben.”

  EFSA

  In Europa bepaalt EFSA, de Europese organisatie die gaat over voedselveiligheid, of glyfosaat als bestrijdingsmiddel veilig is en of het in de Europese Unie gebruikt mag worden. EFSA geeft echter belangrijke onderdelen van studies niet vrij omdat het de commerciële belangen van de bedrijven zou kunnen schaden. Dit ondermijnt volgens de Groenen de wetenschappelijke kwaliteit van de studies omdat andere wetenschappers ze niet kunnen controleren.

  Eickhout benadrukt de rechtszaak geen aanval op EFSA is. „Integendeel. Onafhankelijke EU-agentschappen als EFSA zijn enorm belangrijk en ik waardeer hun werk. Deze rechtszaak is enkel een poging om juridische duidelijkheid te krijgen. Duidelijkheid over welke informatie openbaar moet zijn en welke informatie als commercieel geheim moet worden gezien.”

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties