Exotische waterplanten bestreden in Zuidoost-Fryslân

In de omgeving Jubbega en Gorredijk is Wetterskip Fryslân gestart met het verwijderen van exotische waterplanten in sloten en vaarten. Hierbij worden niet alleen de planten in de hoofdvaarten en sloten verwijderd, maar ook de planten in de aangrenzende wateren. Wetterskip Fryslân hoopt hiermee de verdere verspreiding van exotische planten te voorkomen.

In september is Wetterskip Fryslân in Zuidoost-Fryslân begonnen met verwijderen van de grote waternavel. „We zagen dat de exoot dit voorjaar flink is afgenomen, maar bestrijding red je niet in één keer. Vandaar dat we dit nu herhalen”, aldus Jan van Weperen, lid van het dagelijks bestuur van Wetterskip Fryslân.

In Zuidoost-Fryslân is het vooral de grote waternavel die wordt bestreden. Deze plant vermeerdert zich razendsnel en vormt ‘dichte’ tapijten in het water. Sloten kunnen zelfs volledig worden overwoekerd, waardoor andere planten en dieren worden verdrongen. Ook voor de doorstroming van water heeft de grote waternavel nare gevolgen. Medewerkers van Grienskip voeren de werkzaamheden uit.

Andere soorten

De grote waternavel is niet de enige exotische plantensoort die zich in Fryslân laat zien. Ook soorten als de watercrassula, reuzenberenklauw en waterteunisbloem horen hier niet thuis en brengen grote schade toe.

Met de campagne ‘Fryslân Most Wanted’ roept Wetterskip Fryslân inwoners van de provincie op om geen exotische dier- of plantensoorten in de natuur achter te laten. Aquariumplanten moeten niet in de sloot, maar in de grijze restafvalcontainer, zodat de planten vernietigd worden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties