Fijnstoftoeslag voor vervuilende dieselvoertuigen

Eigenaren van oudere dieselauto’s betalen vanaf 1 januari 2020 een toeslag van 15% op de motorrijtuigenbelasting (wegenbelasting). Oudere dieselauto’s stoten vervuilende fijnstof uit. De overheid wil het bezit en gebruik van vervuilende auto’s zo minder aantrekkelijk maken.

De toeslag, ook wel bekend als ‘roettax’, geldt voor auto’s en bestelwagens die op diesel rijden. Het gaat om dieselauto’s die een fijnstof uitstoten van meer dan 5 milligram per kilometer. Of die geen fabrieksroetfilter hebben als de fijnstofuitstoot onbekend is. Eigenaren van dergelijke voertuigen moeten vanaf 1 januari 15% meer motorrijtuigenbelasting betalen, de fijnstoftoeslag.

Sommige dieselauto’s, zoals zware dieselbestelauto’s, hebben een fijnstofuitstoot in milligram per kilowattuur (kWh). Hiervoor komt ook een norm. Heeft u een dieselauto die meer dan 10 milligram per kWh fijnstof uitstoot? Dan gaat u ook de fijnstoftoeslag betalen vanaf 1 januari 2020. Dit voorstel moet de Eerste Kamer nog goedkeuren.

Fijnstofuitstoot nakijken

De Rijksdienst voor Wegverkeer (RDW) houdt in het kentekenregister gegevens bij over fijnstofuitstoot. De Belastingdienst gaat uit van deze gegevens. Op de website RDW kunt u de fijnstofuitstoot van uw voertuig nakijken.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties