Gebruik bestrijdingsmiddelen door particulieren neemt toe

Het gebruik van bestrijdingsmiddelen door particulieren in tuinen is de laatste jaren toegenomen. Dat blijkt uit een analyse van verkoopcijfers door het RIVM. Tuinbezitters gebruiken vooral steeds meer middelen tegen insecten. Tegen onkruid gebruikt men meer middelen op basis van organische zuren en minder op basis van glyfosaat.

Het onderzoek is gedaan op basis van verkoopcijfers tussen 2014 en 2019. Dat het gebruik toeneemt is opmerkelijk. In 2017 werd namelijk de Green Deal ’Verantwoord particulier gebruik van gewasbeschermingsmiddelen’ gesloten door de overheid en brancheorganisaties om het gebruik van bestrijdingsmiddelen door particulieren terug te dringen. In plaats van een daling is echter sprake van een stijging.

Oorzaak toename onduidelijk

De stijging komt vooral doordat particulieren meer middelen tegen insecten gebruiken, een verdubbeling tussen 2014 en 2019. Wat deze toename van de verkoop van insectenbestrijdingsmiddelen aan particulieren veroorzaakt is niet duidelijk.

De hoeveelheid gebruikte liters middelen tegen onkruid nam in dezelfde periode evenmin af, maar bleef gelijk. Uit het onderzoek blijkt dat tegen onkruid steeds meer bestrijdingsmiddelen op basis van organische zuren worden gebruikt, en minder op basis van glyfosaat. Diverse tuincentra en bouwmarkten hebben zelf al glyfosaat uit de schappen gehaald, wat mogelijk de verschuiving naar organische zuren kan verklaren.

Lees het complete artikel in Tuin en Landschap 21 of in ons digitale magazine (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties