Geen meerderheid Tweede Kamer tegen Europese toelating glyfosaat

  Een motie van GroenLinks en de Partij voor de Dieren om tegen een nieuwe Europese toelating voor tien jaar te stemmen, is dinsdag door de Tweede Kamer verworpen. De motie werd vorige week ingediend tijdens een dertigledendebat over glyfosaat.

  GroenLinks-Kamerlid Rik Grashoff en PvdD-Kamerlid Esther Ouwehand riepen in de motie de regering op om niet in te stemmen met een nieuwe Europese toelating voor glyfosaat van tien jaar. Volgens de partijen is er nog veel onduidelijkheid over mogelijke kankerverwekkendheid van glyfosaat.

  Ook vormt glyfosaat volgens de partijen een bedreiging voor de biodiversiteit en brengt gebruik van glyfosaat de doelstellingen van de Kaderrichtlijn Water in gevaar. Verder zou een toelating van glyfosaat voor een periode van tien jaar de sector niet stimuleren om alternatieven te ontwikkelen voor deze stof.

  Particulier gebruik

  Ook een motie om verkoop van glyfosaat voor particulier gebruik per direct te verbieden werd verworpen. Deze motie werd ingediend door de SP en PvdD.

  Een motie van GroenLinks, PvdD en PVV om het gebruik van glyfosaat buiten de landbouw verdergaand te verbieden en het gebruik binnen de landbouw zo veel mogelijk te beperken, werd wel aangenomen.

  Ook een motie om in overleg te gaan met VNG, IPO en Unie van Waterschappen om te komen tot afspraken om het gebruik van glyfosaat door overheden zo veel mogelijk te beperken, werd aangenomen. Deze motie werd ingediend door de SP en PvdD.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties