Gemeente Leiden stuurt waarschuwingsbrief naar groenbedrijven

  De gemeente Leiden heeft een waarschuwingsbrief gestuurd naar groenbedrijven die weleens onderhoudswerkzaamheden in de stad uitvoeren. Hierin worden de aannemers gewezen op de regels voor kappen en snoeien voor groen. Dat meldt het Leidsch Dagblad.

  De gemeente laat weten over het algemeen tevreden te zijn met de werkzaamheden. De laatste tijd hebben echter ook incidenten plaatsgevonden waarbij groen is gesnoeid, gekapt of verwijderd waar dat niet de bedoeling was. Om herhaling te voorkomen wijst de gemeente in de brief nog eens op de geldende regelgeving omtrent kap- en snoeiwerkzaamheden.

  Kappen van bomen is alleen toegestaan met een Omgevingsvergunning, bijvoorbeeld wanneer een boom ziek is of een gevaar voor de omgeving vormt. (Foto: Shutterstock)

  Bomenbestand verslechterd

  In mei van dit jaar constateerde de Rekenkamercommissie Leiden-Leiderdorp dat er niet genoeg wordt gecompenseerd voor gekapte bomen in de stad. Hierdoor is de hoeveelheid en ook de kwaliteit van het bomenbestand de afgelopen jaren verslechterd.

  Om de kwaliteit te verbeteren is in juni een nieuwe verordening aangenomen door de Leidse gemeenteraad. Bomen kunnen zo beter worden beschermd, door bijvoorbeeld zieke of slecht groeiende bomen op tijd te laten vervangen. Ook krijgen bomen meer ruimte om te groeien.

  Verder wordt meer nadruk gelegd op ecologische soorten. Dit kunnen bomen zijn die bessen en zaden voor insecten hebben, of veiligheid bieden voor vogels. Zo wordt de biodiversiteit ook groter.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties