Gemeenteplanten ontpoppen zich als invasieve exoten

Planten als Mahonia, sneeuwbes en Cotoneaster die veel in het openbaar groen worden toegepast, kunnen zich in natuurgebieden invasief gedragen. Tijdens de Groendag in Hoorn op 6 februari gaf drinkwaterbedrijf PWN een inkijkje in de exotenbestrijding in het Noordhollands Duinreservaat.

PWN beheert in opdracht van de provincie Noord-Holland zo’n 7.000 ha duingebied, waaronder het Noordhollands Duinreservaat (5.300 ha) tussen Wijk aan Zee en Bergen. Een gebied met duinen, strand, binnenduinrandbossen en veel bijzondere plant- en diersoorten.

Rustige exoten
PWN-medewerkers Natasja Nachbar en Paul Hendriks legden tijdens de Groendag op het Clusiuscollege in Hoorn uit dat er zich over de honderd exotische planten in het duinreservaat hebben gevestigd. Zo’n 120 daarvan zijn ‘rustige exoten’, planten die er oorspronkelijk niet thuishoren, maar verder niet woekeren en dus geen schade aanrichten. PWN bestrijdt deze planten niet, máár houdt ze wel in de gaten, benadrukte Nachbar.

Zwarte lijst met ’ergste’ exoten
Acht exoten zijn echter op een zogenoemde zwarte lijst gezet; die worden door PWN wel actief bestreden. Dit zijn planten die zich invasief gedragen. Hun woekergedrag gaat ten koste van de inheemse planten en dieren. Die acht zijn: Amerikaanse vogelkers, rimpelroos (Rosa rugosa), Japanse duizendknoop, reuzenbalsemien, reuzenbereklauw, Mahonia, sneeuwbes en Cotoneaster.

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties