Genomineerden Duurzaamste hovenier van Nederland 2017 bekend

  De drie genomineerden voor de verkiezing van de Duurzaamste hovenier van Nederland zijn bekend. Het gaat om Sjaak Willemstein, Loek Gorris en Michiel Coesel. De jury heeft afgelopen week de drie betreffende hoveniers bezocht.

  Willemstein Hoveniers

  De jury op bezoek bij Sjaak Willemstein (links) in Waddinxveen.

  Willemstein Hoveniers uit Waddinxveen is op veel fronten actief qua duurzaamheid. Zo werkt Willemstein volgens de principes van de Levende Tuin waarbij groen en grijs met elkaar in balans zijn. Samen met Grant Thornton is Willemstein bezig om het rendement van een duurzame tuin door te rekenen.

  Als Willemstein al verhardingen gebruikt, dan vooral waterdoorlatende tegels of olivijnsplit. Onkruidbeheersing zit vooral in de inrichting waarbij veel vaste planten worden gebruikt om de borders te bedekken. Daarbij worden zo veel mogelijk biologische planten en schoon sortiment gebruikt.

  Eco-Care

  Loek Gorris (tweede van rechts) geeft uitleg over zijn ecologische tuin in Zutphen.

  Centraal in de tuinen van Loek Gorris van Eco-Care in Zutphen is water. Afkoppelen is een tweede natuur. Ook heeft Gorris een klepsysteem bedacht waardoor regenwater eenvoudig voor de tuin kan worden afgetapt van de regenpijp.

  Gorris gebruikt enkel inheemse planten waarbij hij zoveel mogelijk verschillende soorten aanplant, om vervolgens te kijken welke het goed doen. Dit kan lokaal per grondsoort erg verschillen. Meestal werkt hij met hergebruikt materiaal. Als hij nieuwe verhardingen moet inkopen, dan alleen gebakken materiaal.

  Michiel Coesel

  Michiel Coesel (rechts) in de tuin die hij beheert rond een appartementencomplex.

  Ecologisch hoveniersbedrijf Michiel Coesel uit Groningen beheert onder andere de tuin rond het appartementencomplex waar Coesel woont en werkt. Coesel werkt veel met hergebruikt materiaal en probeert zoveel mogelijk de biodiversiteit te bevorderen, bijvoorbeeld door boomstammen op te hangen waar vleermuizen zich in kunnen vestigen.

  Coesel was betrokken bij Operatie Steenbreek in Groningen en heeft een passie voor stadsnatuur. Hij stimuleert het kweken van voedsel uit eigen tuin, om mensen zo meer bewust te maken van de natuurlijke omgeving.

  Winnaar

  De winnaar van de verkiezing van de Duurzaamste hovenier van Nederland wordt op 11 januari bekendgemaakt tijdens de Groene Sector Vakbeurs in Hardenberg.

  In de jury van de Duurzaamste hovenier van Nederland zitten Ralph Mens en Peter Bennink namens Tuin en Landschap, Ruud Snijders van Innogreen, Mattijs van Dalen van NL Greenlabel, Henk Zandee van Allure Tuinen en Lieuwe Westra van Tuinkeur.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties