Gietrand aan de binnenkant of buitenkant van de boompalen?

Een gietrand plaatsen hoort tegenwoordig bij de standaardwerkzaamheden bij het planten van een boom. Ze maken het makkelijk om eenvoudig en doeltreffend water te kunnen geven. Vaak worden gietranden aan de boompalen vast gespijkerd. Maar… moeten deze palen nou binnen of juist buiten de gietrand staan? Leverancier Greenmax kreeg deze vraag regelmatig en plaatste daarom een bericht op haar website met tekst en uitleg.

gietrand
Binnen de palen = goed

Je wilt dat het gietwater op de kluit terecht komt. De palen staan doorgaans strak naast de kluit. Als je de rand aan de binnenkant van de palen vastmaakt, staat de rand dus precies boven de rand van de kluit. Vrijwel al het water zal op dus op de kluit terechtkomen. Maak de gietrand daarom altijd aan de binnenkant van de palen vast (met de palen dus aan de buitenkant).

Gietrand
(Foto: Ronald Bakker)
Buiten de palen = fout

Wanneer je de gietrand aan de buitenkant van de palen vastmaakt (waarbij de palen dus binnen de gietrand staan), dan zakt een groter deel van het water weg in de losse grond naast de kluit. Zonde van het water en de moeite, en de boom blijft dorstig.

 

guest
3 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
alkema
alkema
4 jaren geleden

Wat een onzin verhaal over waar de gietrand zit .
En wat goed of fout is!.
Als je water bespaart krijgt de boom ook minder .
De boom moet ook doorwortelen en dat gebeurt ook buiten de kluit.
“Dan zakt er water weg in de losse grond” Dat lijkt me helemaal prima.
Eigenlijk zijn deze overdoseringen met water helemaal niet zo geweldig.
Maar voor de luie kosten besparende groeninrichter prima.
Beter de grond af te dekken met een laagje mulch tegen uitdroging .
Tevens helpt dit bij het herstel van het bodem leven en ontwikkeling van de wortels.

Ron Reijnders
Ron Reijnders
4 jaren geleden

N.m.m. sws een beetje erg zwart wit bedacht. Die kluit die groeit snel maar dan is juist op de grens veel water nodig. De extra hoeveelheid is verwaarloosbaar. De hoogte van de rand bepaald de hoeveelheid water (een 2 keer zo hoge rand dus 2 keer zoveel water, niet of de rand binnen of buiten de palen zit. Stel je voor dat in afbeelding 2 de gietrand aan de binnenkant zit dat is wat onderhoud betreft ‘onuitvoerbaar’. De bestrating geeft hier de steun, dat is perfect (die spijker voegt totaal niets meer toe)

Luc Sour
Luc Sour
4 jaren geleden

Beide foto’s zijn precies goed gekozen!
1. Boom in gazon: gietrand aan de binnenzijde. De palen geven steun en beschermen tegen aanrijschade bij maaiwerk.
2. Boom in verharding: gietrand aan buitenzijde paal. Met extra steun voor de rand door de verharding en meer begietbaar oppervlak.

Het belangrijkste is voldoende bewortelbaar volume. Zou een mulchlaag van enkele cm’s binnen de gietrand niet helpen tegen verslemping, uitdroging en hoge temperaturen?