Gratis online colleges over ecosysteemdiensten van bomen

Cobra groeninzicht organiseert een serie van drie online colleges over de ecosysteemdiensten die bomen leveren. Het eerste college is al op donderdag 3 september. Dat betekent dat mensen die deel willen nemen snel moeten zijn.

De colleges zijn op drie achtereenvolgende donderdagen te volgen. Bekende sprekers van Cobra en van buiten de organisatie belichten het onderwerp vanuit hun vakgebied. Dat betekent niet alleen boomspecialisten, maar ook sprekers van buiten het vakgebied.

Sprekers

De sprekers zijn: Helga van Leur (meteoroloog), Chantal van den Berg (neuroscientist), Michiel Daams (Rijksuniversiteit Groningen), Remon Koopman (RIVM), Onno Roosenschoon (Wageningen University & Research), Marcel Wenker (gemeente Arnhem) en Evelien Droge, Petra Schoon en Fons van Kuik van Cobra.

Programma zoals vermeldt op de website:

Deel 1: Donderdag 3 september van 14.00 – 15.30 ’Wat is een boom nu waard en hoeveel levert deze op?’

In de eerste inspiratiesessie duiken we in de verschillende ecosysteemdiensten, menswaarden en rekentools. En we nemen een kijkje in de invloed van bomen op de omgevingstemperatuur.

Ook de Rijksoverheid weet dat groen belangrijk is. Hoe stimuleren zij Nederland om te vergroenen?

En dat bomen grote invloed hebben op de waarde van onroerend goed weten de meesten wel. Maar hoe worden de zachte euro’s van groen vertaald naar de harde euro’s van vastgoed?

Deel 2: Donderdag 10 september van ​10.00 – 11.30

Is het vergroenen van onze leefomgeving wel de oplossing?

Wat gebeurt er op wereldschaal met het klimaat en wat zijn de gevolgen voor onze leefomgeving? We leggen hierbij de focus op de urgentie en het toepassen van de kennis van ecosysteemdiensten. Hoe creëren we een klimaat-adaptieve omgeving?

En hoe zet je hier bijvoorbeeld i-Tree ECO NL in? Een sessie met veel Nederlandse praktijkvoorbeelden.

Deel 3: Donderdag 17 september van ​10.00 – 11.30

Ecosysteemdiensten op de agenda zonder dat iemand daar iets van vindt…

In de derde inspiratiesessie leggen we de worsteling van veel gemeenten bloot; hoe breng je de baten van bomen onder de aandacht van bewoners, collega’s of politiek?

Hoe verwerk je ecosysteemdiensten in het beleid? En hoe monitor je dat vervolgens?

Arnhem, een succesgemeente! Hoe hebben zij de strategie van klimaatadaptatie in het bomenbeleid weten te integreren?​

Een échte neuroscientist vertelt hoe ons brein en gedrag is te beïnvloeden om met succes ecosysteemdiensten op de agenda te krijgen. Zonder dat iemand daar ‘iets van vindt…’

Inschrijven

Inschrijven voor de online colleges kan hier.

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties