Hortipoint Green Idea Award en 1.2.Tree Awards uitgereikt op Green in Gent

  Green Idea Award en 1.2.Tree Awards uitgereikt op Green in Gent

  0

  Tijdens de Green Night op vakbeurs Green in Gent zijn maandagavond de  1.2.Tree Awards en de Green Idea Award uitgereikt.

  Uit 22 genomineerden koos de jury Eco-oh! uit het Antwerpse Laakdal als overtuigende winnaar gekozen voor de Green Idea Award. Dit bedrijf recyclet huishoudelijk plastic afval, en gebruikt het als grondstof voor het produceren van stadsmeubilair zoals designbanken en plantenbakken, maar ook toepassingen voor in de tuin zoals vlonderplanken, afboording voor borders/paden, compostbakken en moestuinbakken.

  Eco-0h! verwerkt restplastics tot opnieuw 100% recyclebare grondstoffen en producten zonder lozingen en emissies en met 100% groene stroom. De fabrieken van Eco-oh hebben een capaciteit van 22.000 ton. Voldoende om het plastic van 2,5 miljoen Vlamingen te verwerken.

  Bomen in de hoofdrol bij winnaars 1.2.Tree Awards
  Deze awards, die voor de tweede keer worden uitgereikt tijdens Green, worden projecten waarbij bomen een centrale rol spelen in het ontwerp en de uitvoering bekroond. De 8-koppige vakjury, onder leiding van Mark Galle (Groen Groeien) koos een winnaar in drie categorieën. „De winnende projecten zijn stuk voor stuk een toonbeeld van vakmanschap en een uitstekende samenwerking tussen tuinaannemer, -architect en boomkwekerij”, aldus juryvoorzitter Galle.

  Privétuin
  In de categorie privaat project werd de realisatie van Tuinen Stefan Haerinck bvba uit Zulte & Solitair NV uit Wuustwezel bekroond. Architect Koen Heijse wenste in zijn tuin een boom die vanuit alle woongedeeltes zichtbaar is. Een zeven meter hoge Magnolia werd hiervoor uitgekozen en is een echte eye-catcher.

  De 1.2.Treeaward voor het beste private project ging naar Valérie Cools en Stefan Haerinck.

  Nederlands tintje
  De winnaar voor publieke projecten had een Nederlands tintje. Voor het project De Munt in Roeselare sloegen Boomkwekerij Ebben en Vereecke Lieven tuinarchitectuur de handen ineen. Een bestaand publiek plein in het winkelhart van Roeselare had dringend behoefte aan meer groen. Dat werd echter bemoeilijkt doordat onder het plein een parkeergarage ligt, de doorwortelbare ruimte is dus beperkt. Ebben en Vereecke losten dit op met twee grote verhoogde plantenbakken met een permavoid constructie waarin water wordt gebufferd.

  De winnaars van de 1.2.Treeaward voor het beste publieke project: Lieven Vereecke, Marc Vanallemeersch en Ludovine Vankerckhove. Jos De Wael (links) reikte de prijs uit.

  Semi-privaat
  In de categorie semi-privaat project won de realisatie in het appartementencomplex van Matexi. De bomen – Zelkova’s  geleverd door Ebben – op de eerste woonlaag zorgen voor een groen zicht én fungeren als natuurlijke zonneweringen en afscheidingen.

  De winnaars in de categorie semi-privaat project, Stijn Deconinck en Marie-Ange Eneman krijgen de award uitgereikt door juryvoorzitter Marc Galle.

  Publieksprijs
  Ook deze editie werd er een publieksprijs uitgereikt. Met 270 stemmen ging die naar het project van Dijk 3 Landschap & Stedenbouw en Guido Spruyt boomkwekerij. In de patio van een meergezinswoning en kantoren in Kallo werd een karaktervolle boom gekozen die snel een beeldbepalend effect gaf aan het gebouw.

  De publieksprijs ging naar Guido Spruyt, Lucien Verschoren en Stanny van Gysel.

   

   

  Peter Bennink
  Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.

  Reageer op dit artikel

  avatar