Van grijs naar groen

Ik word soms zo moedeloos van alle berichtgevingen over het klimaat en de daarbij gepaard gaande achteruitgang van het milieu. Al zou je het deze week niet zeggen, maar warmterecords sneuvelen bij bosjes. De hoeveelheid insecten is de afgelopen eeuw met 75% geslonken. En ga zo maar door.

Als je enkel naar die berichten luistert, ben je overtuigd: het komt nooit meer goed. Het maakt niet uit wat we doen, na ons de zondvloed. Maar er gloort gelukkig ook hoop aan de horizon. Individuen staan op die ons voeden met ideeën en initiatieven die ons verder helpen.

Zo werd ik ontzettend geïnspireerd door het verhaal van Winy Maas in De Wereld Draait Door van 6 februari. Met niet enkel een betoog voor vergroening van onze steden, maar hij pakt ook de handschoen op en gaat het daadwerkelijk doen. Groenere steden zijn koelere steden, leefbaardere steden. Daar profiteren we allemaal van. De zogenoemde ‘Green Dip’. Wat een uitdagende, gezondere wereld wordt gecreëerd. Een nieuw speelveld binnen de stad, met onbeperkte mogelijkheden.

Winy Maas is gelukkig niet de enige die hier mee bezig is. Als je alleen al hierop googled, krijg je meer dan 107.000 hits. Elke zichzelf respecterende stad ontplooit vergroenende initiatieven. Zo is de gemeente Utrecht een singel aan het ontstenen en brengt meer water terug in de stad. Want blauw is ook groen.

En zelfs al heb je geen hoge pet op van al die berichten over klimaatverandering en achteruitgang van insecten en vind je het allemaal wel best. Ook voor jou moet dit toch een aantrekkelijk beeld zijn. Denk er maar eens over na, zo’n groene stad moet ook onderhouden worden. En wie denk je dat dit moet gaan doen..? Precies: jij, wij! Maak je borst maar nat, want de groene stad komt er aan.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
ron reijnders
ron reijnders
6 jaren geleden

prachtig maar ook grappig, overal is te weinig geld voor groenonderhoud en jij promoot hier nog meer groenwerk voor het oprapen. Maar waar is je geldboom? Ja Winy heeft makkelijk praten en denkt ook dat bomen horizontaal uit muren kunnen groeien en op 40 m boven maaiveld want dat zien we op ‘zijn’ filmpje’ van de Floriade Almere. (zelfs 45 graden wel ik niet werken)