Groene Cirkel Heineken met drie jaar verlengd

Partijen rondom de Heineken Brouwerij in Zoeterwoude blijven de komende drie jaar samenwerken aan een klimaatneutrale brouwerijketen en klimaatbestendige omgeving. Dat is vastgelegd in het nieuwe convenant Groene Cirkel Heineken.

Groene Cirkel Heineken is een samenwerking tussen de brouwerij, Naturalis Biodiversity Center, Wageningen University & Research, Hoogheemraadschap van Rijnland en provincie Zuid-Holland. Sinds 2015 werken zij aan meer duurzaamheid rondom de brouwerij.

Gedeputeerde Meindert Stolk: „De afgelopen jaren zijn tal van mooie, duurzame projecten gestart die nooit hadden kunnen plaatsvinden zonder deze gelijkwaardige samenwerking. Hier, op één specifieke locatie en met heel concrete acties. Daarmee een inspiratie om ook op andere plekken werk te maken van een duurzame, gezonde leefomgeving.”

Uitbreiding bijenlandschap

Een gezonde en klimaatbestendige leefomgeving blijft een belangrijk onderdeel van het project. Zo onderzoekt het Hoogheemraadschap samen met Heineken en andere partners de mogelijkheden voor een mest- en reststromenvergister. Ook wordt een ‘multifunctionele sloot’ door Wageningen University & Research. Deze sloot reinigt spoelwater van melkveebedrijven in de omgeving via een natuurlijk zuiveringsmoeras in een poldersloot.

Daarnaast legt de provincie nog twee proefpercelen voor bijen aan langs de Gouwe. Deze uitbreiding van het bijenlandschap komt naast de natuur- en insectvriendelijke inrichting van het 35 hectare tellende brouwerijterrein. De samenwerking in het bijenlandschap is voor Naturalis en andere partners de basis voor een gezonde leefomgeving. Dit heeft al gezorgd voor 34% meer wilde bijensoorten in het gebied sinds de start van Groene Cirkels.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties