Groene Gast: boomverzorger Lodewijk Lamers

Gezonde bomen zaagt hij niet meer om. Die beslissing heeft boomverzorger Lodewijk Lamers geen windeieren gelegd. Integendeel, zo lang hij zijn klanten van zijn vakmanschap weet te overtuigen, kan hij zelfs zieke bomen eerst weer op gang helpen. Hij is de Groene Gast van Tuin en Landschap 3.

Boomverzorgers Lodewijk Lamers
Lodewijk Lamers zaagt geen gezonde bomen meer om en probeert zieke eerst weer op te gang te helpen. (Foto: Vidiphoto)

Takkenwerk
Gezonde bomen omzagen, het ging de boomverzorger uit Arnhem steeds meer tegenstaan. Dan zou zijn werk pas echt ’takkenwerk’ worden. Vanaf 2019 zaagt zijn bedrijf – dat luistert naar de naam Takkenwerk – geen bomen meer om waarmee niets aan de hand is.

Rotting ingekapseld
Op de foto hierboven hangt Lamers in een sierkers in een particuliere tuin. Schimmels veroorzaken open banen in de lengterichting van de takken, daarin is het hout weggerot. „Als je bovenin zit, zie je echter dat de boom zich goed verweert, hij heeft de rotting ingekapseld.’’ Lamers heeft dit bereikt door heel terughoudend te snoeien. „Alleen voor de veiligheid om de kers de ruimte te geven te herstellen.’’

Niet voor niets een vakman
De behandeling van de sierkers is exemplarisch voor zijn werkwijze. „Mensen bellen mij op met een probleem en hebben daar een oplossing bij bedacht. Ik probeer altijd met mijn eigen oplossing te komen. Ze bellen immers niet voor niets een vakman?’’

Het complete interview met boomverzorger Lodewijk Lamers leest u in Tuin en Landschap 3. Ook kunt u het digitaal lezen (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties