Groene Icoonprojecten moeten Gelderland vergroenen

De provincie Gelderland lanceert deze maand de Challenge Groene Icoonprojecten. Hiermee daagt de provincie gemeenten, ondernemers en andere partijen uit om hun stad of dorp te vergroenen en en ’klimaatslim’ te maken. De negen beste inzenders krijgen een bijdrage van € 100.000 om hun project te realiseren.

Met de challenge wil de provincie de biodiversiteit vergroten. Gedeputeerde Peter Drenth (biodiversiteit): „We werken in Gelderland hard aan het herstel en versterken van onze biodiversiteit. Dat doen we niet alleen in de natuurgebieden en op het platteland, maar ook in onze wijken en binnensteden is het belangrijk om planten en dieren te helpen. Daar liggen veel kansen.”

De provincie ziet tegelijkertijd een kans om dorpen en steden beter voor te bereiden op de gevolgen van klimaatextremen. Gedeputeerde Peter Kerris (klimaatadaptatie) zegt hierover: „We hebben meer groen nodig in onze steden en dorpen als we klaar willen zijn voor het weer van morgen. Het planten van meer bomen kan al helpen om hittestress te verminderen. Met meer groen en minder steen houden we ons hoofd koel en onze voeten droog!”

Voorwaarden

De provincie wil met de challenge gemeenten, ondernemers, landschapsarchitecten, projectontwikkelaars en grondeigenaren prikkelen. Zij moeten met ideeën te komen om van een grijze versteende plek een groen icoonproject te maken. De projecten moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Een groen icoonproject is een plek in de bebouwde kom van minimaal 1.000 m2 die groener wordt gemaakt. Het hoeft geen aaneengesloten locatie te zijn. Voorwaarde is wel dat de plek open is voor bezoekers. Het groener maken van een plek houdt in dat er meer variatie komt in planten en uiteindelijk dieren. Het is daarbij belangrijk dat de plek verkoeling biedt bij hitte, regenwater vasthoudt en bezoekers de kans biedt om te bewegen, te recreëren en elkaar te ontmoeten. De bedoeling is dat de locatie zo een groene, iconische plek wordt, die anderen inspireert iets soortgelijks te doen.

De provincie Gelderland geeft de klimaatadaptieve herinrichting van het winkelgebied aan de Grotestraat te Nijverdal, met vaste planten in stadswadi’s als voorbeeld van een groene icoon (Foto: Thomas Klomp)
Inschrijven

Projectvoorstellen voor Groene Icoonprojecten kunnen ingediend worden vanaf maandag 4 januari 2021. De eerste 20 krijgen een bijdrage van maximaal € 15.000 aan de ontwerpkosten. Als u vervolgens een ontwerp hebt gemaakt, kunt u meedingen voor de hoofdprijs. Een onafhankelijke jury kiest eind 2021 de 9 beste ontwerpen uit. Deze projecten winnen elk een bijdrage van maximaal € 100.000 om de plannen uit te voeren en het droomproject waar te maken.

Dit artikel verder lezen?

Wachtwoord vergeten

Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties