’Als je 25% verharding verwijdert, gaat het ergens over’

Van een drukbereden provinciale weg is de Grotestraat in Nijverdal veranderd in een groene oase waarin het regenwater wordt opgevangen. „Als je 25% verharding verwijdert, gaat het ergens over.’’

Grotestraat Nijverdal stadse klimaatwadi
Door de nieuwe inrichting is er ook meer ruimte voor bankjes en zitplekken. (Foto: Thomas Klomp)

Meer groen, dat wilden zowel de bewoners van Nijverdal als de ondernemers aan de Grotestraat, nu deze niet langer fungeert als doorgaande verkeersweg. „In veel projecten speelt groen een ondergeschikte rol. Bij dit plan werd niet de weg, maar het groen als uitgangspunt genomen’’, zegt Wim Voogt, directeur van OKRA landschapsarchitecten die het ontwerp tekende.

2.800m2 extra groen
Uiteindelijk is bijna een kwart van de verharding vervangen door groen. Daarmee is in totaal circa 2.800 m2 aan extra groen gerealiseerd. Goed voor de horeca-ondernemers van wie de terrassen nu aan het groen liggen. En goed voor het stadse klimaat: de beplanting verlaagt de temperatuur in hartje Nijverdal én door middel van een wadi wordt het regenwater opgevangen.

Grotestraat Nijverdal stadse klimaatwadi
Tijdens piekbuien vangt de wadi het water van de stoepen en de rijbaan via kolken en goten op. (Foto: Thomas Klomp)

Deze nieuwe inrichting bleef niet onopgemerkt: het project heeft al de Water Resilient Cities Award 2019 gewonnen voor ’het beste duurzame afvoersysteem van regenwater in een stedelijke omgeving’. En het project is ook in de race voor de European Green Cities Award 2020. „Als je 25% van de verharding verwijdert, gaat het ergens over.’’

Plantkeuze in de wadi
Voor Tuin en Landschap 22 schreef Wendy Venhorst een artikel over de Grotestraat. Daarin gaat ze dieper in op de plantkeuze in de wadi én hoe het groen de hogergelegen Sallandse heuvelrug met het lagergelegen Reggedal verbindt. Je kunt het artikel hier digitaal lezen (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties