Hortipoint GroenLinks wil spoeddebat over insectensterfte

  GroenLinks wil spoeddebat over insectensterfte

  0

  Tweede Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks wil in debat met minister Schouten van Landbouw over een rapport van Natuurmonumenten waaruit te concluderen zou zijn dat verschillende insecten in Nederland snel in aantal afnemen.

  „Keer op keer wordt aangetoond hoe slecht het gaat met de Nederlandse biodiversiteit. Ik wil actie van de minister, want als het slecht gaat met de natuur is dat uiteindelijk ook slecht voor ons”, meent Grashoff. Hij neemt Schouten kwalijk dat zij vasthoudt aan het huidige beleid. Dat is in zijn ogen onvoldoende en hij pleit voor een drastische aanscherping van het mest- en gewasbeschermingsbeleid. „We weten al lang dat mest en landbouwgif de boosdoeners zijn. Ik stel vast dat er bij de minister nog stééds geen gevoel van urgentie is.”

  Twee derde verdwenen

  Natuurmonumenten heeft het Kenniscentrum Insecten en de Radboud Universiteit onderzoek laten doen naar de aantallen insecten. In twee natuurgebieden is de ontwikkeling van de aantallen van acht insectengroepen gedurende 27 jaar in kaart gebracht. De conclusie is volgens Natuurmonumenten dat in die periode twee derde van onderzochte groepen verdwenen is. Alleen wantsen handhaven zich.

   

  Reageer op dit artikel

  avatar