Grondtransport stilgevallen door PFAS-regelgeving

Bedrijven in de groen-, grond- en infrasector lopen dit jaar €100 miljoen omzet mis als gevolg van de PFAS-regelgeving. Door deze regeling is het grondtransport volledig stilgevallen. Dat schrijft brancheorganisatie Cumela Nederland naar aanleiding van een enquête onder haar leden. Ook hoveniers en groenvoorzieners hebben hier mee te maken.

Sinds juli is het Tijdelijk handelingskader voor hergebruik van PFAS-houdende grond van kracht. Erkende afvalverwerkers en grondbanken accepteren sindsdien alleen nog partijen grond en baggerspecie als daarbij kwaliteitsgegevens worden aangeleverd. Dat betekent dat alle partijen grond die vrijkomen uit werken en afgevoerd worden naar deze verwerkers eerst geanalyseerd moeten worden.

PFAS
PFAS is een stofgroep die bestaat uit meer dan 6.000 niet-afbreekbare fluorhoudende stoffen. PFAS worden al decennia gebruikt in industriële en andere processen en in vele producten. Ze worden toegepast in allerlei alledaagse toepassingen zoals verf, blusschuim, pannen, kleding en cosmetica. Wereldwijd liggen deze stoffen momenteel onder een vergrootglas. In Nederland gaat het vooral over de stoffen PFOS, PFOA en GenX.

Door het verspreide gebruik van PFAS worden deze stoffen op veel plekken in Nederland en Europa in de bodem aangetroffen. Dus niet alleen bij de bronnen. In overleg en samenwerking met decentrale overheden en RIVM wil de staatssecretaris inventariseren waar PFAS wordt aangetroffen in Nederland, hoeveel dat is en of daar risico’s aan verbonden zijn.

Geen norm
Doordat er in het Tijdelijk handelingskader geen norm is gesteld, is alle grond die boven de detectiegrens van 0,1 microgram per kg grond uitkomt verdacht. In de praktijk  blijkt dat 85 tot 90% van alle monsters boven deze grens uitkomt. Gerben Zijlstra, beleidsmedewerker Bodem bij Cumela: „Alle grond waar ook maar een spoortje PFAS-houdende stof in wordt gevonden, mag daar dus niet meer worden toegepast.”

Cumela wil nu dat het kabinet een tijdelijk norm vaststelt van 1 microgram per kg. Erik Ziengs, Tweede Kamerlid voor de VVD, gaat een motie indienen om op korte termijn tot een werkbaar handelingskader te komen. Vrijdag is er overleg tussen staatssecretaris Van Veldhoven en betrokken partijen. De VHG heeft namens de hoveniers en groenvoorzieners een brief gestuurd aan de staatssecretaris over de PFAS-problematiek.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties