Historische locaties gezocht om zaad van stinzenplanten te oogsten

Stinzenplantendeskundige Heilien Tonckens zoekt historische locaties om zaad van stinzenplanten te oogsten. Dit wordt vervolgens gezaaid op andere locaties die bezig zijn met een herstelproject of juist in nieuwe projecten.

Hiermee wil zij voorkomen dat oude historische collecties van stinzenplanten vervuild raken met moderne varianten van stinzenplanten of met voorjaarsbollen die helemaal geen stinzenplanten zijn. Centraal aanspreekpunt is wildeplantenkwekerij de Cruydt-Hoeck. Tonckens introduceerde het nieuwe project op 22 april tijdens de online studiemiddag stinzenplanten, georganiseerd door de sKBL, de Nederlandse tuinenstichting en het Gilde van Tuinbazen.

Keerzijde populariteit

De groeiende populariteit van stinzenplanten heeft een keerzijde. ’De handel gaat ermee aan de haal’, vindt Tonckens, ’vaak met de beste bedoelingen’. Zo komen er bollenmengels op de markt die stinzenplantenmengsels worden genoemd, maar in wezen gewoon verwilderingsbollen zijn. Een ander gevolg van de groeiende populariteit zijn nieuwe cultivars, die veelal als een verbetering worden gezien door kwekers en afnemers, maar erg afwijken van wat er oorspronkelijk op de buitenplaatsen groeide.

De lilakleurige Corydalis solida die van oudsher op de buitenplaatsen groeit, is nauwelijks nog te krijgen in de handel. Zijn plaats is ingenomen door een zuurstokroze variant. (Foto: Heilien Tonckens)

Door bovenstaande ontwikkelingen is Tonckens vooral bang voor vervuiling van oude historische collecties. Daarom is zij samen met de Cruydt-Hoeck een nieuw project gestart. Ze gaan zaden van stinzenplanten oogsten op historische plekken om ze ergens anders uit te zaaien. Dit gebeurt vraaggestuurd, zodat het zaad zo vers mogelijk kan worden uitgezaaid. De plek waar geoogst wordt, wordt hier uiteraard voor betaald. Het oogsten kan een vrijwilligersgroep doen, de beheerder zelf of geregeld worden door Tonckens. Zij is op zoek naar meer locaties waar zij zaad kan betrekken. Die locaties kunnen zich via de Cruydt-Hoeck aanmelden.

Daarnaast roept Tonckens ontwerpers en aannemers op om nu al na te denken over stinzenplanten waarvan in het voorjaar van 2022 zaden moeten worden geoogst. Om zo het oogsten en zaaien zo goed mogelijk op elkaar af te stemmen.

guest
1 Reactie
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties
m.lensink
m.lensink
2 jaren geleden

langs de Utrechtse Vecht staan veel van dit soort land huizen.

De lust warande door Zeist heeft die ook mogelijk