Hoezo crisis?

  De coronapandemie heeft in maart haar eerste verjaardag gevierd. Een feest kun je het niet noemen, want in de media hoor je al geruime tijd alleen maar negatief nieuws. Alles gaat mis en iedereen gaat failliet. De werkloosheid neemt de komende tijd ongekende vormen aan. De enige stijgende lijn die te melden valt, is het dagelijks aantal besmettingen met het coronavirus.

  Veel mensen koesterden de stille hoop dat de Tweede Kamerverkiezingen het tij zouden keren. De uitslag was voor hen echter een teleurstellende verrassing. De partijen die aan het roer stonden zijn niet afgestraft op hun ‘slechte beleid’. Voor mij was het geen verrassing. Ik denk dat met mij een hele grote groep mensen in niet door corona getroffen branches het hartstikke goed voor elkaar heeft. Maar ons hoor je niet luidkeels schreeuwen in de media. Wij hebben onze stem in stilte laten horen vanuit het stemhokje.

  Bij ons in de winkel is het drukker dan ooit. Wij hebben zelfs extra personeel aangenomen en denken eerder aan uitbreiden dan aan inbinden, laat staan stoppen. Onze klanten besteden hun geld makkelijker dan ooit. Als ze klagen is het niet omdat iets te duur is, maar omdat het niet voorradig is. Nu het voorjaar is aangebroken staan wij helemaal op scherp, omdat ik verwacht dat het een gigantisch drukke tijd gaat worden. Door de coronamaatregelen blijven mensen de komende tijd nog massaal thuis. Ze maken het niet alleen binnen gezellig, maar toveren ook hun tuinen om in ware paradijsjes.

  Waar ik mij wel zorgen om maak is hoe ik tegenwoordig aan betaalbare handel kom. De veilingklok wijst steeds vaker en langer waanzinnig hoge prijzen aan. Gelukkig verkoop ik via onze verzendorganisatie aardig wat bloemen tegen vastgelegde prijzen, zodat ik verzekerd ben van een acceptabele marge. En door tulpen vast te leggen bij een kweker ben ik ook verzekerd van een dagelijks mooi aanbod voor een aantrekkelijke verkoopprijs.

  Ik ben van mening dat we echt op een kantelpunt staan. Als bloemist moet je steeds meer je handel vooraf vastleggen bij groothandels, kwekers en commissionairs. Door de massale vraag van de grote spelers raakt onze markt steeds meer verziekt. Bloemisten moeten steeds vaker tegen woekerprijzen vechten om de kruimels. Dat zorgt pas echt voor een crisis in bloemenland.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties