Hortipoint Hoogeveen gehuldigd voor ecologisch bermbeheer

  Hoogeveen gehuldigd voor ecologisch bermbeheer

  2

  Hoogeveen klepelt slechts een halve hectare aan bermen, de rest beheert de gemeente ecologisch. Vrijwilligers van Floron troffen in deze gemeente dan ook de meeste nectarplanten aan van alle Drentse gemeenten.

  Tijdens een bijeenkomst in Assen op 17 november is Hoogeveen voor dit insectvriendelijke beheer gehuldigd. 79,5 hectare aan bermen beheert de gemeente ecologisch.

  Om de aantrekkelijkheid van de Drentse bermen voor insecten te onderzoeken, heeft FLORON in samenwerking met De Vlinderstichting begin dit jaar het project ‘Mijn Berm Bloeit!’ opgezet. Vrijwilligers monitorden de bermen op de aanwezigheid van nectarplanten.

  Klepelen stimuleert ruigtekruiden
  Door bermen te klepelen wordt de bodem verstoord en het plantenmateriaal helemaal fijn geslagen. Het maaisel dat in de berm achterblijft, stimuleert de ontwikkeling van ruigtekruiden als brandnetel, distel en berenklauw.

  Om de diversiteit van een berm te behouden en te bevorderen, is het belangrijk om niet te vaak te maaien en het maaisel af te voeren. Door iedere maaibeurt minstens 10 à 15% van de vegetatie te laten staan, blijft ook de insectenpopulatie in stand.

  Miranda Vrolijk
  Miranda Vrolijk is vakredacteur bij Tuin en Landschap. Ze is sinds 2002 werkzaam bij Uitgeverij Hortipoint en in 2005 als vakredacteur bij Tuin en Landschap begonnen.

  2
  Reageer op dit artikel

  avatar
  1 Comment threads
  1 Thread replies
  0 Followers
   
  Most reacted comment
  Hottest comment thread
  2 Comment authors
  Miranda VrolijkDe heer B. (Ben) Bakkenes Recent comment authors
  nieuwste oudste meest gestemd
  De heer B. (Ben) Bakkenes
  Gast
  De heer B. (Ben) Bakkenes

  Goedeavond mevrouw Vrolijk,

  Een artikel over natuurvriendelijk bermbeheer in gemeente Hoogeveen en als goed voorbeeld voor andere groot terreinbeheerders.

  Het artikel drukt het belang uit van een verantwoord beheer van bermen. O.a. type machine en afstemming van maaitijdstip naar soorten planten legt de basis. Is de basis goed dan volgt vanzelf de andere schakels in het ecosysteem.

  Klein minpuntje. Bij ecologisch beheer is de mate van invloed van de mens nihil, hooguit bijsturend. Dat kan in een berm langs een openbare weg niet en daarom is het beter te spreken van een natuurvriendelijk beheer.

  Goed bezig, in gemeente Hoogeveen!