Hoe vergaat het hoveniers in coronatijd?

Maart 2020, het virus was nieuw en de toekomst onzeker. Hoveniersbedrijven mochten gelukkig doorwerken tijdens de intelligente lockdown. Tuin en Landschap sprak destijds met vier hoveniers: Soontiëns uit Eindhoven, Copijn uit Utrecht, de Bieschbosch Gijsbersgroep uit Dordrecht en Meeuwis de Vries uit Eerbeek, over werken in tijden van corona en de vooruitzichten. Nu, bijna een jaar verder, is het tijd voor een tweede gesprek. Hoe is het afgelopen jaar verlopen en hoe kijken ze nu naar de toekomst?

De telefoon stond stil maar het werk mocht doorgaan. En werk was er nog volop; wat dat betreft brak covid-19 op een relatief gunstig moment uit. De opdrachtenportefeuille puilde uit. Dat er dus een tijdje geen nieuwe opdrachten bij kwamen, baarde niet meteen zorgen.

Toen kwam de grote periode van thuiswerken, van de herwaardering van groen in en om het huis. Geen vakantie, dus wat geld over om te besteden aan de tuin. Het gevolg van dit alles: een roodgloeiende telefoon bij veel hoveniers.

hoveniers in coronatijd
Hoe is het afgelopen jaar verlopen voor hoveniers en hoe kijken ze nu naar de toekomst? (Foto: Shutterstock)
Succesvol jaar

Jeroen Soontiëns van Soontiëns Hoveniers uit Eindhoven: „Het is heel bijzonder hoe we in deze tak van sport eigenlijk helemaal ons ding hebben kunnen doen en er een heel succesvol jaar van hebben kunnen maken.” Tjeerd van der Schee van Copijn was een jaar geleden nogal somber over de vooruitzichten. Hij verwachtte dat bedrijven, waar Copijn een groot deel van zijn omzet vandaan haalt, op de rem zouden trappen vanwege de onzekerheden over de economie. Dat is achteraf enorm meegevallen. „Vóór corona ging het fantastisch. We hadden toen een begroting gemaakt voor 2020 en die hebben we overtroffen. We hebben een van de beste jaren ooit gehad.”

Aanpassen aan nieuwe situatie

Lees het artikel in Tuin en Landschap 3 over de vier bedrijven die zich allemaal op hun eigen manier aanpasten aan de nieuwe situatie, hoe het personeel ermee omgaat en wat ze verwachten van de toekomst. Of lees het artikel nu in het digitale magazine (met inlog). Klik hier voor het artikel van een jaar geleden.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties