Hovenierstudenten ontwerpen klimaatvriendelijke tuinen

Hovenierstudenten van Aeres MBO Velp ontwierpen drie klimaatvriendelijke tuinen voor bewoners van Dieren. Het beste ontwerp wint een prijs. De gemeente Rheden is nu op zoek naar zes nieuwe voortuinen om te vergroenen.

De ontwerpwedstrijd is onderdeel van de lokale Operatie Steenbreek. Afgelopen schooljaar ontwierpen groepen studenten van verschillende leerjaren en niveau’s drie groene voortuinen. Zij maakten niet alleen het ontwerp, maar regelden ook de planning, begroting, het onderhoudsplan en materialen. De aanleg deden zij ook zelf.

Verzorgingsplan voor bewoners

Bij het ontwerpen hielden de jonge hoveniers rekening met hergebruik, duurzaamheid en klimaatbestendigheid. Zo zijn veel oude tegels opnieuw gebruikt in de nieuwe tuinen.

De wedstrijd is nog niet helemaal afgerond, omdat één van de projecten nog niet klaar is. Begin komend schooljaar is de eindstreep en geven de studenten bewoners een verzorgingsplan mee voor hun nieuwe tuin. Het beste hoveniersteam krijgt een boek mee met inspiratietips voor de tuin.

Vaker wateroverlast

Aanstaand schooljaar start een nieuwe ronde met zes nieuwe plekken om te vergroenen. De gemeente Rheden roept inwoners met een versteende voortuin op zich aan te melden. In Dieren zijn volgens de gemeente Rheden veel kleine betegelde tuinen, waar stortbuien steeds vaker zorgen voor wateroverlast. Dit water komt dan op straat terecht.

Eerdere edities van Operatie Steenbreek hebben een kettingreactie in gang gebracht, zegt Berend Poppema van Aeres MBO Velp. Hij begeleidde de studenten dit jaar tijdens de ontwerpwedstrijd. „Buren zagen de transformatie en werden ook enthousiast. Ze haalden stenen uit hun eigen tuinen en maakten die zelf groener.”

Studenten van Aeres MBO Velp ontwierpen klimaatvriendelijke tuinen voor bewoners van Dieren. Zij legden de tuinen ook zelf aan. (Foto: Berend Poppema)
Hergebruik was bij het ontwerpen van de tuinen belangrijk. Oude tegels werden opnieuw gebruikt in de nieuwe tuinen. (Foto: Berend Poppema)
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties