Inspectie SZW: Vorig jaar meer dodelijke ongevallen

  Het stijgend aantal arbeidsongevallen op de werkvloer baart de Inspectie SZW grote zorgen. In 2016 kwamen 70 mensen door arbeidsongevallen om het leven. Dit staat in het Jaarverslag 2016 van de Inspectie SZW.

  Door arbeidsongevallen kwamen 70 werknemers ’s avonds niet meer thuis, dat zijn 19 slachtoffers meer dan in 2015. Het totaal aantal slachtoffers van arbeidsongevallen steeg met 14% ten opzichte van het jaar daarvoor. De meeste slachtoffers vallen in de bouw, industrie, handel en afvalbeheer, maar ook in de groensector vallen nog bijna jaarlijks doden, met name bij werkzaamheden met bomen.

  Ultieme prijs

  „Werknemers die de ultieme prijs betaalden voor vaak onnodige fouten. Als bedrijfsleven en overheid hebben we de morele plicht om van hun dood te leren. Al deze offers raken niet alleen de bedrijven waar dit is gebeurd, maar ook alle ondernemingen waar datzelfde ongeval morgen plaats kan vinden. Ook als overheid moeten we ons maximaal inspannen om herhalingen te voorkomen”, aldus inspecteur-generaal  Marc Kuipers.

  Strenge toezichthouder

  „De inspectie SZW zet zich daar dagelijks voor in. Waar het kan, doen we dat samen met het bedrijfsleven. Daar waar de wil is van de integere ondernemer en waar de werknemer boven winst gaat. Waar dat niet het geval is vervullen we onze rol als strenge toezichthouder en grijpen we in. Met alle instrumenten die we hebben om misstanden aan te pakken. Maar vooral ook om ze te voorkomen”.

  Zero Accidents

  De inspectie werkt samen met VHG, vakbonden en Stigas om arbeidsongevallen in de sector te beperken, onder meer via de campagne Zero Accidents in 2020.

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties