Investeren in een natuurinclusieve wijk

  Steenbreek Rijswijk en IVN Natuureducatie investeren, samen met woningcorporaties Rijswijk Wonen en Viodomes, in een natuurinclusief en sociaal Rijswijk. Zo kregen 121 bewoners van de Muziekbuurt onlangs een biologisch plantenpakket. De gemeente Rijswijk ondersteunt de Balkonparadijs-actie die is bedoeld om de leefbaarheid, stadsnatuur en sociale cohesie in de wijk een boost te geven.

  De deelnemers ontvingen een grote aardewerken pot en negen vaste planten. Ook kregen ze biologisch potgrond mee en kleikorrels voor onder in de pot. In het pakket zit ook een praktische handleiding voor mensen met minder groene vingers. Eén plant moeten de deelnemers aan de actie weggeven aan een bekende of onbekende buur.

  Flats of portiekwoningen

  De meeste vergroeningsacties zijn in de praktijk gericht op tuinen of het buurtgroen, maar in Rijswijk bestaat het woningbestand voor het merendeel uit flats of portiekwoningen. „Op het balkon is veel meer natuur te krijgen dan mensen in eerste instantie denken”, zegt Wendy Bakker van Steenbreek Rijswijk. Samen met Tonja van Gorp, projectleider van IVN Natuureducatie Zuid-Holland, bedacht zij het balkonprogramma.

  Mooiere buurt

  Van Gorp: „Met het balkonparadijs brengen we de natuur heel dichtbij huis. We weten dat het mensen blijer, vitaler en gezonder maakt. Bovendien helpen we bijen, vlinders en vogels in de stedelijke omgeving. Een beetje natuur op het balkon zorgt voor een fijne eigen plek en een mooiere buurt.”

  Op 14 juli worden er nog meer pakketten uitgegeven. Tijdens de ophaaldag kunnen deelnemers ook gelijk al hun vragen stellen over het pakket. In totaal kunnen 150 bewoners van de Muziekbuurt deelnemen. Kijk voor meer informatie op www.ivn.nl/balkonparadijs.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties