Japanse kever in Duitsland gevonden

In Freiburg, in het Zuid-westen van Duisland is in november de Japanse kever in een feromoonval aangetroffen. NVWA adviseert Nederlandse kwekers alert te zijn op de kevers komend jaar.

De Japanse kever. (Foto: Shutterstock)

De Japanse kever (Popillia japonica) is een bladsprietkever, ongeveer net zo groot als een rozenkever (Phylloperta horticola). De soort wordt beschouwd als een van de schadelijkste insecten ter wereld. In Europa valt de Japanse kever onder de Q-organismen.

De kever heeft in 2014 voor het eerst zijn intrede gedaan in Europa in Italië. In 2017 werd de kever in Basel, Zwitserland gevonden en vorige maand dus in Duitsland. De federale Plantenziektekundige Dienst vermoedt dat de kever afkomstig is uit een besmet gebied rond het Lago Maggiore. Daar heeft de kever zich al enkele jaren gevestigd en zorgt hij voor aanzienlijke schade aan wijngaarden, fruit- en overige bessendragende gewassen.

Breed sortiment

De larven van de kever eten aan wortels van planten, de volwassen kevers doen zich tegoed aan een breed sortiment boomkwekerijgewassen, waarbij ze het bladgroen opeten en de nerven laten staan. Volgens de NVWA komt de Japanse kever onder andere voor op esdoorn, witte paardenkastanje, berk, tamme kastanje, cypergrassen, aardbei, walnoot, appel, plataan, grassen, populier, kers, roos, braam, wilg, linde, iep en druif.

Witte haren

Gezien de verspreidingssnelheid is het aannemelijk dat de kever zich mogelijk komend jaar weet te verplaatsen naar Nederland. De kevers lijken erg op de rozenkever. De rozenkever is sterker behaard over het hele lijf. Het meest opvallende verschil is dat bij de Japanse kever witte haren in plukjes op het achterlijf zitten. De rozenkever heeft ook witte haren, maar die staan meer egaal verspreid over het lijf. Bij oudere exemplaren van beide soorten kunnen de haren grotendeels verdwenen zijn, waardoor het onderscheid lastiger is.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties