Kabinet trekt 90 miljoen euro uit voor steun SW-bedrijven

  Het kabinet stelt vanwege de coronacrisis €90 miljoen extra beschikbaar aan gemeenten om de sociale werkvoorziening te ondersteunen. „Een goede regeling”, zegt Frank van den Bergh van IBN Kwekerijen.

  Door de coronacrisis zijn veel SW-bedrijven noodgedwongen gesloten. Tegelijkertijd lopen de loonkosten door. Met de steun van het kabinet kunnen SW-bedrijven een deel van deze loonkosten opvangen zodat medewerkers ondersteuning krijgen, ook nu ze tijdelijk thuiszitten.

  Het is van belang dat medewerkers van SW-bedrijven de ondersteuning behouden die zij nodig hebben. Normaliter worden financiële tekorten van SW-bedrijven gecompenseerd via een hogere gemeentelijke bijdrage.
  Omdat gemeenten door de coronacrisis onder financiële druk staan, kiest het kabinet ervoor om de Rijksbijdrage voor de Wet sociale werkvoorziening (Wsw) te verhogen, voor de periode 1 maart tot 1 juni 2020.

  ’Kwekerij loopt gewoon door’

  Frank van den Bergh, van IBN Kwekerijen: „Dit is natuurlijk een goede regeling en naar wat ik heb vernomen gaat deze ook voor onze organisatie gelden. Diverse onderdelen van SW-bedrijven hebben last van de coronacrisis. Wij hebben bijvoorbeeld ook een afdeling waar automatten worden geproduceerd. Die heeft helemaal op z’n gat gelegen.”

  Over de kwekerij zei Van den Bergh in De Boomkwekerij 11: „Onze business loopt gewoon door, maar veel medewerkers zijn de laatste weken thuisgebleven omdat ze tot de kwetsbare doelgroep behoren. Daarom hebben we onder andere het maken van stek uitbesteed aan andere relaties.”

  80.000 werknemers

  Staatssecretaris Tamara van Ark: „Het kabinet wil tijdens de coronacrisis banen en inkomens van mensen beschermen. Dit geldt ook voor de 80.000 werknemers die onder begeleiding werken in de sociale werkvoorziening. Zonder de hulp van het ondersteunende personeel kunnen zij hun werk niet doen. Door SW-bedrijven te ondersteunen in deze moeilijke tijd zorgen we er voor dat mensen met een arbeidsbeperking mee kunnen blijven doen op de arbeidsmarkt.”

  Bron: Tuin & Landschap

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties