Landschapsarchitect Meto Vroom (89) overleden

Landschapsarchitect en hoogleraar Meto Vroom (89) is op 28 augustus overleden. Vroom heeft veel betekend voor de ontwikkeling van het landschapsonderwijs aan Wageningen Universiteit en voor de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur.

Bijna dertig jaar lang (van 1966 tot 1994) was Vroom hoogleraar in de landschapsarchitectuur aan de universiteit van Wageningen. In die periode heeft hij het onderwijs verbeterd en het onderzoek door tuin- en landschapsarchitecten op een hoger plan gebracht. Mede door zijn inspanningen spelen de huidige tuin- en landschapsarchitecten een belangrijke rol in de ruimtelijke ordening.

Internationalisering vakgebied
Daarnaast zette Vroom zich in voor de internationalisering van het vakgebied. Zo was hij van 1993 tot 1998 voorzitter van het Visiting Panel dat namens de EFLA (European Federation for Landscape Architecture) onderwijsinstellingen in Europa bezoekt en adviezen geeft over het niveau en de inhoud van het onderwijs in de tuin- en landschapsarchitectuur.

Vroom heeft diverse publicaties op zijn naam staan. Onder meer ’Buitenruimten/Outdoor Space: ontwerpen van Nederlandse tuin- en landschapsarchitecten na 1945’ uitgegeven in 1992 en ’het Lexicon van de tuin- en landschapsarchitectuur’ dat in 2010 verscheen en waarin hij meer dan driehonderd begrippen uit het vakgebied toelicht.

Bijhouwerprijs
Voor zijn bijdrage aan de Nederlandse tuin- en landschapsarchitectuur ontving Meto Vroom in 2014 de Bijhouwerprijs. Met het bedrag dat hij daarbij ontving schreef hij het boek ’Leren Kijken’ over de ontwikkeling van het Wageningse landschapsonderwijs.

Op donderdag 12 september wordt Meto Vroom in Wageningen herdacht in een In Memoriam voor oud-collega’s en vakgenoten uit de tuin- en landschapsarchitectuur.

(Foto: RCE)

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties