Laura Knoops wint Gouden Potlood

  Tuinontwerper Laura Knoops heeft met haar festivaltuin ’Gevangen in schaamte’ het Gouden Potlood gewonnen in de categorieën ’Meest inspirerende tuin’ en ’Beste Tuinontwerp’. Het aanwezig publiek wees haar op zaterdag 23 september in de Tuinen van Appeltern als winnaar van het tuinenfestival aan.

  In de derde categorie ’Materiaalgebruik en Beplanting’ won ontwerper Angelique Nossent met haar tuin ’Doorkijk’. De winnaars werden verkozen uit de acht nieuwe festivaltuinen die dit jaar aan de hand van het thema ’Gevangen’ zijn aangelegd.

  Benauwende kooi

  In de tuin van Laura Knoops van Toffe Tuinen eindigt een taps toelopend pad in een benauwende kooi. In het begin is het pad breed, er ligt wit grind dat geleidelijk overgaat in antraciet split. Boven het pad is een pergola gemaakt die steeds lager en nauwer wordt. Met dit pad verbeeldt Knoops hoe naarmate we opgroeien het steeds moeilijker wordt om aan onze eigen verwachtingen en die van onze omgeving te voldoen. Het gevoel van schaamte wordt steeds ondraaglijker, zwaarder en benauwender, als we niet oppassen dan blijven we gevangen in dit pijnlijke gevoel. In de kooi is echter een opening gemaakt, van waaruit je een blik op de weidse akkers achter de tuin kunt werpen. Knoops heeft daarvoor een opening in de Carpinus-hagen gemaakt die elke festivaltuin omheinen. Als je de moed en kracht hebt om jezelf kwetsbaar op te stellen, kun je jezelf bevrijden uit het gevoel van schaamte waarin we opgesloten zitten. Dan ervaar je de vrijheid om jezelf te zijn.

  Van frivool naar zwaarmoedig

  Dit thema komt ook tot uitdrukking in de beplanting die van frivool en licht steeds donkerder en zwaarmoediger aandoet. Brunnera ’Seaheart’ bijvoorbeeld heeft lichtgekleurd blad en een lieflijke bloei, tegenover Acanthus mollis met zijn zware, puntige blad of Rodgersia met zijn donkergekleurd blad. Soms zijn de planten letterlijk onaangenaam, de Ilex aquifolium ’Ferox Argentea’ (egelhulst) bijvoorbeeld, heeft dubbele stekels, ook het bladoppervlak is ervan vergeven. Achter de kooi zijn juist weer lieflijke, breekbare planten gezet die staan voor de kwetsbaarheid die nodig is om jezelf te bevrijden: Leptinella, Briza en een witbloeiende Dicentra bijvoorbeeld.

   

  guest
  0 Reacties
  Inline feedbacks
  Bekijk alle reacties