Tuin en Landschap nieuws Maasheg verplaatst in plaats van gerooid

Maasheg verplaatst in plaats van gerooid

1

De Vereniging Nederlands Cultuurlandschap (VNC) heeft in samenwerking met met projectbureau Ooijen-Wanssum een eeuwenoude maasheg in Blitterswijck (gemeente Venray) verplaatst. De ruim tachtig meter lange heg zou zijn gerooid voor de aanleg van een hoogwatergeul langs de Maas, maar is nu gespaard en een paar honderd meter verplaatst. In onderstaande video legt VNC-directeur Jaap Dirkmaat uit hoe het in zijn werk ging.

De verplaatsing van de maasheg is een unicum. Doorgaans worden heggen gerooid en worden ter compensatie elders nieuwe heggen aangeplant. In dit geval is gezien de leeftijd van de heg besloten dat deze gespaard moest blijven. Met graafmachines is de heg in stukken van drie meter uitgegraven, vervoerd en verderop in het gebied weer in de grond gezet. Bovendien is de heg een kwartslag gedraaid zodat deze nu in het verlengde van het Maaswater ligt in geval van hoogwater.

De VNC is tevreden over de operatie en het werk van projectbureau Ooijen-Wanssum. De vereniging hoopt in de toekomst vaker heggen te verplaatsen in plaats van te rooien.

Peter Bennink
Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.

1
Reageer op dit artikel

avatar
1 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
1 Comment authors
Louis Dolmans Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Louis Dolmans
Gast
Louis Dolmans

Prachtige subtiliteit. Hulde aan de machinisten, aan Jaap en aan iedereen die hier met hart en ziel meewerkt. Voor herhaling vatbaar. Hoe zeggen we dit voort?