Maken en laten

Pieter Buys, tuin- en landschapsarchitect. De eerste keer dat ik zijn tekeningen zag in het boek ‘Maken en laten’ was ik betoverd. En toevallig was dat in mijn derde jaar van de hoveniersopleiding, eindexamen tuinontwerp. Wat een inspiratiebron! De lerares wist te vertellen welke technieken hij gebruikte.

Hoe graag ik ook digitaal zou willen ontwerpen om de wijzigingen in het ontwerp makkelijker te maken, nooit zal ik een tekening zo mooi vinden als een met de hand gemaakt ontwerp. De kleuren zijn sprekender, de lijnen zijn mooier, het natuurlijke komt veel beter tot zijn recht op een kalkpapier.

„Schetsen, schetsen, schetsen… met een 6B potlood, laag over laag, tot dat alles klopt.” Pieter Buys was een schilder, hij maakte ook aquarellen en gebruikte vele materialen: Koh-I-Noor krijtjes, potloden, stiften en verf.

Natuurlijk heeft de computer als voordeel dat je met één druk op de knop iets kan wijzigen of een driedimensionaal beeld kan laten zien, maar het is allemaal zoveel mooier in een handgemaakte tekening.

Het met de hand tekenen betekent dat ik soms goed geïrriteerd een wijziging met het scherpe mesje moet wegkrabben van mijn kalkpapier, en dan met de nagel het papier weer een beetje glad moet maken om te voorkomen dat de inkt daarna uitvloeit.

Op dat soort momenten denk ik aan een bijscholing om digitaal te gaan tekenen, maar dan pak ik het boek ‘Maken en laten’ erbij om weer even zijn tekeningen te bekijken en elke keer weer besluit ik om toch gewoon te blijven tekenen. Mijn tekenmaterialen op een karretje met wielen, de grote lege gladde tafel van kersenhout die mijn man heeft gemaakt en een blanco kalkpapier. Daar word ik gelukkig van.

Dank je wel Pieter Buys (1923-2018).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties