‘Verkoopverbod Aziatische duizendknoop per 1 januari 2021’

Minister Carola Schouten van LNV zet in op een verbod op de verkoop van Aziatische duizendknoop met ingang van 1 januari 2021. Dat zei de minister tijdens het Algemeen Overleg van de vaste commissie voor LNV op 22 juni.

De minister gaf hiermee antwoord op vragen van Tweede Kamerlid Laura Bromet (GroenLinks). Eind vorig jaar had de kamer een motie van Bromet aangenomen om de verkoop van Aziatische duizendknopen te verbieden.

De motie verzocht om een verbod op de verkoop van Aziatische duizendknoop omdat er in de bestrijding van de plant veel geld en energie wordt gestoken, maar deze tegelijkertijd nog gewoon verkocht wordt in tuincentra en plantenwinkels. Op de SGP na, hebben alle Tweede-Kamerfracties de motie ondertekend.

Wet Natuurbescherming

Schouten gaf aan dat ze het verbod eerst in de nieuwe Omgevingswet wilde onderbrengen. Omdat die met een jaar is uitgesteld, brengt ze het verbod onder in de Wet Natuurbescherming.

Het verbod zal gaan gelden voor drie soorten duizendknoop. De minister ging niet in op welke soorten dit zijn. Aangezien de NVWA de minister zojuist heeft geadviseerd om de Japanse duizendknoop, Sachalinse duizendknoop en bastaardduizendknoop voor te dragen voor de Europese Unielijst, ligt het voor de hand dat ze op deze drie soorten doelde.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties