Minister wil verkoopverbod van watercrassula via Unielijst

Demissionair minister Carola Schouten wil de verkoop van watercrassula aan banden leggen via de Unielijst. Ze heeft de Europese Commissie inmiddels verzocht de risicobeoordeling van de invasieve exoot in behandeling te nemen.

Eind vorig jaar heeft de Tweede Kamer twee moties aangenomen waarin werd gepleit om de handel en verkoop van watercrassula zo snel mogelijk te verbieden. Ook de NVWA adviseert na een risicobeoordeling van de invasieve waterplant de handel tegen te gaan én de soort voor te dragen bij de Europese Commissie om hem op de Unielijst van verboden soorten te krijgen. Demissionair minister Schouten heeft de Europese Commissie inmiddels verzocht de risicobeoordeling van watercrassula in behandeling te nemen.

Verkoop vrijwillig staken

Schouten kiest hiermee voor een Europees handelsverbod en niet voor een nationaal verkoopverbod, zoals ze wel bij de Japanse duizendknoop heeft gedaan en dat per 1 juli 2021 in werking treedt. Wel gaat ze met de branche in gesprek over de vraag of zij de verkoop van watercrassula vrijwillig willen staken. Net zoals er enkele jaren geleden een vrijwillige ban op de kweek en verkoop van watercrassula was vanwege het toenmalige Convenant waterplanten. Bij het van kracht worden van de EU-exotenverordening is dit convenant beëindigd.

Verkoopverbod watercrassula
Watercrassula is onder meer op Terschelling een bedreiging voor de inheemse natuur en noopt tot ingrijpende maatregelen om hem weg te krijgen.
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties