Tuin en Landschap nieuws Natural Plastics ontwikkelt biobased maaidraad

Natural Plastics ontwikkelt biobased maaidraad

0

Het Heemskerkse Natural Plastics heeft zojuist het haalbaarheidsonderzoek afgerond naar het maken van een biobased maaidraad gemaakt uit reststromen uit de land- en tuinbouw. Het bedrijf kreeg hiervoor een subsidie van de provincie Noord-Holland.

De eerste proefstukjes zijn gemaakt en worden nu getest. „Het moeilijkste is om ervoor te zorgen dat de draad sterk genoeg is en tegelijkertijd flexibel”, legt Bert van Vuuren van Natural Plastics uit.

Zetmeel of suiker
De eerste draden zijn gemaakt van zetmeel, dat snel afbreekt in de natuur. „Als het niet lukt om een goede maaidraad te maken van zetmeel, maken we het van suikers, ook uit plantaardig afval. Dat moet makkelijker zijn.”

De bio-plastics uit suikers zijn weliswaar ook natuurlijk afbreekbaar, maar dat duurt wel zo’n 30 jaar. De plastics uit zetmeel verdwijnen veel sneller volgens Van Vuuren.

Bestaande afbreekbare maaidraad
Er zijn al wel afbreekbare maaidraden op de markt, maar die zijn juist schadelijk volgens Van Vuuren: „Dat zijn Oxo biodegradable draden, die vallen wel snel uit elkaar, maar zijn wel van plastic en verdwijnen niet echt. Je krijgt dan dus veel sneller microplastics in het milieu die ook nog eens gifstoffen aan zich binden. Die plastics zijn daarom in sommige landen al verboden.”

Van Vuuren verwacht zeker nog een jaar nodig te hebben voordat de biobased maaidraad op de markt gebracht kan worden.

 

Dit artikel verder lezen?

Uw voordelen

  • Profiteer van onze aanbiedingen en ervaar Tuin en Landschap
  • Tweewekelijks ons digitale magazine in je e-mail en/of
  • Ontvang elke twee weken het tijdschrift Tuin en Landschap
Peter Bennink
Vakredacteur Peter Bennink werkt sinds 2008 bij Hortipoint. Hij is opgeleid tot vakbekwaam hovenier en schrijft onder meer over aanleg en onderhoud van particuliere tuinen en openbaar groen, gebouwgebonden groen, boomverzorging en sortiment.

Reageer op dit artikel

avatar