Natuur in de stad bevorderlijk voor gezondheid

Stadsnatuur zorgt ervoor dat inwoners meer bewegen en daardoor hun gezondheid verbeteren. Dit blijkt uit onderzoek door Stanford University waaraan de Leidse milieuwetenschapper Roy Remme heeft bijgedragen en waarover Universiteit Leiden op haar website bericht. De studie verscheen onlangs in de Proceedings of the Natural Academy of Sciences. Sjerp de Vries van Wageningen University & Research was co-auteur van de studie.

Dat groen en natuur bijdragen aan onze gezondheid was al bekend. Zo zorgt groen voor beter cognitief, emotioneel en spiritueel welzijn. Binnen het Stanford Natural Capital Project werden eerder al verbanden aangetoond. De link tussen natuur en fysieke gezondheid ontbrak tot nog toe.

Meer lichaamsbeweging

Het onderzoeksteam bekeek hoe natuur in de stad bijdraagt aan activiteiten als wandelen met de hond, joggen, fietsen en gemeenschappelijk tuinieren. Uit het onderzoek bleek dat mensen er soms voor kiezen om een paar straten om te lopen om van een bloeiende tuin te genieten. Of ze kiezen ervoor langs een kanaal te fietsen op weg naar werk. Op deze manier krijgen ze meer lichaamsbeweging, mede gemotiveerd door de natuurlijke omgeving, wat leidt tot een betere gezondheid.

Het onderzoek dient als basis voor een nieuw gezondheidsmodel dat onderdeel uitmaakt van de Natural capital Project software. Deze software is vrij beschikbaar en brengt voordelen van natuur voor mensen in kaart. Zo is de software onlangs gebruikt om een analyse te maken van 775 Europese steden, om te zien of meer natuur in de stad kan helpen bij klimaatadaptatie.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties