‘Preventie huidkanker door meer groene schaduwplekken’

Er moeten rond parken, speeltuinen, pleinen, straten en sportvelden meer groene schaduwplekken worden gecreëerd. Dit om langdurige blootstelling aan de zon te voorkomen en daarmee de kans op huidkanker te verkleinen. Dat staat in het Nationaal Actieplan Huidkanker dat de Stuurgroep Huidkankerzorg maandag presenteerde.

Er sterven jaarlijks meer mensen in Nederland aan huidkanker dan aan verkeersongevallen en geweldsmisdrijven samen. Het aantal nieuwe patiënten met huidkanker neemt naar verwachting enorm toe de komende jaren. Dit zorgt voor meer dan een verdubbeling van kosten voor tweedelijns huidkankerzorg, van €465 miljoen in 2017 naar €1,35 miljard in 2030.

Omgevingsvisies

In het Nationaal Actieplan Huidkanker roept de stuurgroep gemeenten op om veilige zonblootstelling op te nemen in op te stellen omgevingsvisies. Zo kunnen lokaal betrokken partijen worden gestimuleerd om ‘huidkanker vriendelijk te (ver)bouwen’. Dat betekent met name rond plekken voor sport en recreatie het creëren van groene schaduwplekken.

Volgens de stuurgroep draagt dit niet alleen bij aan gezondheidswinst in de vorm van huidkankerpreventie, maar ook voor betere waterafvoer bij hevige regenval, verlaging van de temperatuur in steden, wat weer hittestress kan tegengaan. Hierin kunnen met name gemeenten en waterschappen een belangrijke rol spelen, aldus het rapport.

Door te zorgen voor meer groene schaduwcreatie op plekken waar veel wordt gesport of gerecreëerd kunnen gemeenten bijdragen aan huidkankerpreventie. (Foto: Shutterstock)
Jaarlijkse campagnes

Een andere belangrijke maatregel is het bewust maken van doelgroepen via jaarlijkse campagnes, bijvoorbeeld met inzet van influencers. Ook wil de stuurgroep dat huidkanker wordt erkend als beroepsziekte, zoals nu al in Duitsland het geval is. Met werkgevers kunnen afspraken worden gemaakt om werknemers op de werkplek te beschermen. Verder zouden op diverse plekken goede zonbeschermingsmiddelen beschikbaar moeten zijn.

Werknemers in de groensector behoren vanwege het veelvuldig werken in de buitenlucht tot een risicogroep. Volgens het Nederlands Centrum voor Beroepsziekten (NCvB) lopen buitenwerkers vier tot vijf maal meer risico op huidkanker dan mensen die binnen werken.

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties