Nederlandse tuin wint prijs voor beplanting in Chaumont

Met grote overmacht heeft de enige Nederlandse inzending op het tuinenfestival in het Franse Chaumont-sur-Loire de prijs voor de beste beplanting gewonnen. De plantkeuze sluit dan ook naadloos aan op het festivalthema Biomimicry.

De veertien-koppige jury in de prijswinnende Nederlandse tuin Le petit pays des larmes (‘het kleine land van tranen’), gehurkt op de voorgrond het Nederlandse jurylid Emiel van den Berg. (Foto: Sandrine Mahaut)

In de tuin groeien zo’n dertig verschillende soorten planten die allemaal op een intelligente manier met water omgaan. Of dat nu guttatie is (het uitzweten van water als de verdamping en de opname niet met elkaar in evenwicht zijn), het opvangen van water, het vasthouden ervan of juist het afstoten van water. De strategieën die planten hiervoor hebben ontwikkeld, daarvan kunnen wij als mensen veel leren. En dat is precies waar biomimicry voor staat: de natuur als voorbeeld nemen voor innovatieve oplossingen.

Achttien tuinen

De tuin met de naam Le petit pays des larmes (het kleine land van tranen) is ontworpen door landschapsarchitecten Eva Willemsen en Frits van Loon, beplantingsontwerper Carolien Barkman en visual artist Ellert Haitjema. Behalve deze tuin zijn er nog zeventien nieuwe tuinen aangelegd op het terreinfestival. Sinds 8 mei is het festival geopend, t/m 7 november zijn de tuinen te bezichtigen.

In het dubbelnummer 14/15 van Tuin en Landschap dat over twee weken verschijnt, bespreekt groenjournalist Emiel van den Berg – tevens jurylid van het tuinenfestival – de Nederlandse tuin. Daarin gaat hij onder meer dieper in op welke planten er in de tuin zijn toegepast.

Zo’n dertig verschillende soorten planten staan in de Nederlandse tuin. Zij gaan allemaal op een intelligente manier om met water. (Foto: Emiel van den Berg)
guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties