Tuin en Landschap nieuws Nederlandse tuinen bestaan voor ruim derde deel uit groen

Nederlandse tuinen bestaan voor ruim derde deel uit groen

2

Nederlandse tuinen zijn gemiddeld voor 36% groen. Dat blijkt uit onderzoek door Deloitte in samenwerking met Climate Adaptation Services (CAS). Het onderzoek is gedaan via data-analyse op basis van openbare bronnen.

Uit het rapport blijkt dat gemiddeld een derde van de particuliere tuinen in Nederland uit vegetatie bestaat. Er is echter een groot verschil tussen gemeenten onderling. Zo blijken Rotterdammers met 33% drie keer groenere tuinen te hebben dan Amsterdammers met 11%.

De gemeente met het hoogste groenpercentage is de gemeente Wassenaar. Maar liefst 70% van de tuinen in deze gemeente is bedekt met groen.

Vergroeningspotentieel
Het ‘vergroeningspotentieel’, dat is het aantal vierkante meter dat nog bedekt kan worden met groen in een gebied, bedraagt landelijk 1,4 miljard m2. Dat komt overeen met 285.000 voetbalvelden.

Wanneer het vergroeningspotentieel van tuinen volledig wordt benut, dan daalt de temperatuur in de vijf grootste steden tussen de 0,23 ℃ in Rotterdam en 0,68 ℃ in Eindhoven.

Ralph Mens
Ralph Mens is sinds 2007 werkzaam bij Hortipoint en is hoofdredacteur van de titels Tuin en Landschap en De Boomkwekerij.

2
Reageer op dit artikel

avatar
2 Comment threads
0 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
2 Comment authors
Joffrey van Rossum Sana Flore ProTon Vermaesen Recent comment authors
nieuwste oudste meest gestemd
Ton Vermaesen
Gast
Ton Vermaesen

Jammer dat er niet wordt aangegeven hoeveel meer water er dan door de bodem kan worden opgenomen

Joffrey van Rossum Sana Flore Pro
Gast
Joffrey van Rossum Sana Flore Pro

Inderdaad Ton. En hoeveel meer water kan worden opgenomen als we de percentages om zouden kunnen draaien in Nederland. Tweederde groen en eenderde steen.