Nieuw digitaal lesmateriaal over invasieve exoten

In een virtuele 3D-omgeving meer leren over Japanse duizendknoop en Amerikaanse vogelkers. Dat kan met LINVEXO. Op 2 november gaan studenten van Helicon MBO Velp er als eerste mee aan de slag.

Interactief lesmateriaal over invasieve exoten

Leeromgeving Invasieve Exoten, zoals LINVEXO voluit heet, is in opdracht van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) ontwikkeld. Het is een interactieve, digitale leeromgeving gemaakt voor mbo groen (niveau 3+4), en geschikt voor bovenbouw havo en vwo.

LINVEXO geeft snel een beeld van de verspreiding, impact en bestrijding van een aantal invasieve exoten, en hoe ze te herkennen zijn. „We willen graag dat studenten tijdens de opleiding kennis maken met invasieve exoten, zodat ze zich bewust worden van de risico’s van deze soorten en daar in hun toekomstige werk rekening mee houden’’, zegt Jenneke Leferink, adviseur invasieve exoten bij de NVWA.

Acht invasieve exoten
Er is gekozen voor acht soorten invasieve exoten, zowel planten als dieren. Qua planten leren de studenten meer over de Japanse duizendknoop, watercrassula en Amerikaanse vogelkers.

De interactieve leeromgeving kan gebruikt worden bij klassikaal onderwijs maar ook bij groepsonderwijs en individuele leertrajecten. De leeromgeving is ontwikkeld door het Goudse iTZiT, dat met nieuwe technologie een realistische 3D-omgeving maakte en deze heeft verrijkt met video’s, illustraties en achtergrondinformatie.

Gratis downloaden
Op de website van de NVWA kan het lesmateriaal gratis worden gedownload. Voor het ontwikkelen van het lesmateriaal werkte de NVWA samen met de Radboud Universiteit, NEC-E, adviesbureau Beleef & Weet, PWN Drinkwaterbedrijf en natuurbeheerder in Noord-Holland, het Nederlands Instituut voor Ecologie (NIOO-KNAW) en gameontwikkelaar iTZiT.

Linvexo

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties