Subsidie voor ontwikkeling epr-bestrijdende laserrobot

Provincie Gelderland steunt de ontwikkeling van laserrobot voor het bestrijden van eikenprocessierups (epr). Het project ‘Combat Raser Oak Processionary System’ van Kees van de Vecht Apparatenbouw, Eijkelboom en BeelOT ontvangt ruim €154.000. De robotarm moet de nesten detecteren en met een laserstraal wegbranden.

Veel sneller

Het is de bedoeling dat er een apparaat op een auto komt waarmee je onder de bomen door rijdt. Een robotarm detecteert de nesten met image recognition en brand ze weg met een laser. „Met deze manier van werken hoef je de auto niet uit en blijf je dus veilig voor brandharen”, legt Michiel Ruis van Kees van de Vecht apparatenbouw uit. „Maar het grootste voordeel is dat het veel sneller zal gaan.”

Het project staat nog in de kinderschoenen vertelt Ruis. Wel zijn in principe alle ingrediënten al aanwezig. De apparatenbouwer wil nu de techniek die bijvoorbeeld gebruikt wordt voor 3D printers en lasersnijders vertalen naar de rupsenbestrijding.

Veiligheid

Daarbij zijn er tal van factoren waarmee rekening gehouden moet worden. Bijvoorbeeld het voorkomen dat de laserrobot mensen verblindt of de boom beschadigt. „De komende jaren gaan we proeven doen en de juiste afstellingen zien te vinden.”

Partners

Ook moeten de projectpartners het juiste moment van bestrijding vinden. De groenvoorzieners van Eijkelboom leveren de kennis van eikenprocessierups bestrijding. Bee-IoT helpt bij de ontwikkeling van de benodigde software.

 

 

 

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties