’Nijmegen opnieuw bevriend met de Waal’

De Waalkade in Nijmegen is ingericht met gras en bomen. Het plaatsen van het 3 m hoge kunstwerk ’De Waterwolf’ vormde het sluitstuk van deze vergroening. Het bronzen beeld symboliseert de dubbele relatie die de stad heeft met de rivier de Waal.

Waterwolf Waalkade Nijmegen
Het bronzen beeld is ook bedoeld als speelobject. Kinderen mogen De Waterwolf beklimmen. (Foto: Paulien Varkevisser)

De Waterwolf aan de Waalkade is gemaakt door het kunstenaarsduo Space Cowboys uit Deventer. Eind september werd het in een van de grasvlakken geplaatst. De wolf staat voor het gevaar, de bedreiging die van het water uitgaat. Het kind naast hem verbeeldt de speelsheid, het plezier dat je aan het water kunt beleven.

Speelgoedpoten
De twee figuren omarmen elkaar en de achterste poten van de wolf zijn zelfs al veranderd in vriendelijke speelgoedpoten. „Net zoals Nijmegen de Waal weer omarmt, de stad is opnieuw bevriend geraakt met de rivier’’, zegt Mathieu Schouten, landschapsarchitect bij de gemeente.

Door de nieuwe inrichting is de kade meer gericht naar de rivier: vroeger lag de kade op één niveau, nu is de gehele ruimte enigszins verlaagd. Vanaf de terrassen aan de gevels lopen de gazons af richting de Waal. „Net zoals je vroeger altijd een hellende kade had. Op die manier is de ruimte als vanzelf meer gericht op de Waal.’’

Onder water staan
In Tuin en Landschap 21 staat een uitgebreid artikel over de vernieuwing van de stenige Waalkade. Daarin leest u onder meer welke bomen zijn toegepast. Soorten die ertegen kunnen om een korte tijd onder water te staan, ’s winters treedt de Waal immers geregeld buiten zijn oevers? U kunt het artikel hier digitaal lezen (met inlog).

Groene Waalkade Nijmegen
Vanaf de hogergelegen terrassen links lopen de gazons af richting de Waal. (Foto: Paulien Varkevisser)

 

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties