Beplanting verbindt Philips-relict met nieuwbouw

Het gele pompgebouw van Philips in Eindhoven is omgebouwd tot tien woningen door ontwerper Piet Hein Eek. Ernaast verrezen van zijn hand twee nieuwbouwwoningen. Met een uitgekiende plantenborder heeft tuinontwerper Frank Stegers de oude en nieuwe gebouwen met elkaar verbonden.

Philips Strijp R

Van gevel tot gevel is het 5m brede tussenstuk tussen het voormalige pompgebouw en de twee zwarte nieuwbouwwoningen beplant (zie hierboven). Ook rondom de gebouwen is dezelfde mixbeplanting toegepast. De eigenaren – zowel van de twee woningen als de VVE van het appartementencomplex – wilden dat Frank Stegers een integraal beplantingsplan zou maken, dat de woningen met elkaar zou verbinden.

Mengbeplanting
„Ik heb een mengbeplanting toegepast, die er elke week anders uitziet’’, legt Stegers uit. Hij maakte alleen onderscheid tussen de zon- en de schaduwkant. In totaal gingen in 2017 2.400 vaste planten, 2.000 bollen en 90 heesters de grond in. De foto’s zijn in de zomer gemaakt. Dan bloeien aan de zonzijde onder meer Euphorbia seguieriana subsp. niciciana, Phlomis russeliana en Salvia nemorosa ’Caradonna’ in combinatie met siergrassen als Deschampsia cespitosa ’Schottland’ en Melica ciliata.

De stalen corridors van de leidingstraten herinneren aan de industriële geschiedenis van de wijk Strijp R waartoe de wo
De stalen corridors van de leidingstraten herinneren aan de industriële geschiedenis van de wijk Strijp R waartoe de woningen behoren. Strijp R was het derde industriegebied van Philips. (Foto’s: Frank Stegers)

In Tuin en Landschap 8 is een uitgebreid artikel over het beplantingsplan van Frank Stegers verschenen. U kunt het hier ook digitaal lezen (met inlog).

guest
0 Reacties
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties