Onafhankelijk kennisplatform invasieve exoten in de maak

Er komt een onafhankelijk kennis- en praktijknetwerk over invasieve exoten. Die gaat alle kennis over bestrijdingsmethoden bundelen en beschikbaar maken. De initiatiefnemers zoeken nog wel financiers.

Het praktijknetwerk is een initiatief van Vereniging Stadswerk in samenwerking met Wageningen University & Research, Probos en Christel!. Christel Tijhuis presenteerde het voornemen tijdens de Dag van de Openbare Ruimte in Utrecht op 2 oktober.

Kennisplatform invasieve exoten
In het Future Green City-theater presenteerde Christel Tijhuis de plannen voor het Kennis- en praktijknetwerk invasieve exoten.

Sinds Tijhuis in gemeente Amersfoort de bestrijding van de Japanse duizendknoop coördineert, is zij onbedoeld een specialist geworden op het gebied van de bestrijding van deze hardnekkige invasieve exoot. Datzelfde geldt voor Stichting Probos, die in opdracht van de Nvwa van 2013 t/m 2016 een grootschalige onderzoek coördineerde waarin verschillende bestrijdingsmethoden tegen de Japanse duizendknoop werden getest.

Wildgroei aan proeven
Beide partijen krijgen dezelfde vragen van beheerders die op zoek zijn naar een oplossing voor de Japanse duizendknoop, datzelfde geldt voor Wageningen University. Daarnaast constateren zij een wildgroei aan onderzoeken, proeven en pilots. Die veelal op eigen initiatief van gemeenten of aannemers plaatsvinden, waardoor de proeven niet altijd actueel zijn. „Bovendien vinden ook vaak dezelfde proeven plaats waarin heel veel maatschappelijk geld wordt gestoken’’, aldus Tijhuis.

Het zou een stuk efficiënter zijn wanneer op één plek alle kennis over bestrijdingsmethoden wordt verzameld. Waar je als beheerder alle actuele en gevalideerde resultaten van onderzoeken kunt vinden. Een platform dat bovendien onafhankelijk is.

Daarom wil Vereniging Stadswerk een landelijk Kennis- en Praktijknetwerk oprichten. In eerste instantie gericht op invasieve exotische landplanten als Aziatische duizendknopen, reuzenberenklauw en reuzenbalsemien, met een hoofdrol voor de eerste groep. Later kan het platform uitgebreid worden met kennis over invasieve diersoorten en waterplanten.

Geld nodig
Vereniging Stadswerk heeft hier echter geld voor nodig. Met lokale overheden wil ze een startbudget realiseren, om dit vervolgens aan te vullen met een budget op landelijk niveau. Voor de eerste drie jaar is jaarlijks 150.000 euro nodig. De helft zet de vereniging in voor de opzet van het netwerk, de andere helft voor wetenschappelijke ondersteuning. Wanneer u het kennis- en praktijknetwerk mede mogelijk wilt maken, kunt u contact opnemen met Marcelle Verhoeven van Vereniging Stadswerk: 0318-692721.

Abonneer
Laat het weten als er
guest
0 Reacties
Oudste
Nieuwste Meest gestemd
Inline feedbacks
Bekijk alle reacties